• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Αρμένιος πρόεδρος: Η Τουρκία εμποδίζει να σταματήσει ο πόλεμος Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας

Θανάσης Αργυράκης 07-11-2020 11:32
Αρμένιος πρόεδρος: Η Τουρκία εμποδίζει να σταματήσει ο πόλεμος Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιδιώκουν να κάτσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η Τουρκία το μπλοκάρει, λέει ο Αρμέν Σαρκισιάν

Την Τουρκία δείχνει ως υπεύθυνη που εμποδίζει να γίνει κατάπαυση του πυρός και να καθίσουν στο τραπέζι Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία για να βρουν ειρηνική λύση, ο πρόεδρος της Αρμενίας.

Ο Αρμέν Σαρκισιάν, μιλώντας στη βελγική εφημερίδα, Le Libre, αφού επιμένει ότι η λύση του προβλήματος πρέπει να δοθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αφήνει να εννοηθεί πως, παρ' ότι σχεδόν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές επιδιώκουν κάτι τέτοιο, η Τουρκία το μπλοκάρει.

Ο ίδιος, κάνει λόγο για μία τεράστια τραγωδία που έχει πλήξει τη χώρα, με πολλές ζωές νέων ανθρώπων να έχουν ήδη χαθεί.

«Παλιά καραβάνα» της αρμένικης πολιτικής σκηνής, ο Α. Σαρκισιάν διετέλεσε πρωθυπουργός της Αρμενίας από το 1996 μέχρι το 1997, πρέσβης της Αρμενίας στο Λονδίνο (1998-2018) και συνεργάτης αρκετών μεγάλων διεθνών εταιρειών, όπως οι British Petroleum, Alcatel, Bank of America και Merril Lynch.

Τουρκική ατζέντα αστάθειας

Αναφερόμενος στις αιτίες έναρξης του πολέμου, και στους αζέρικους ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους το Αζερμπαϊτζάν απλώς αντέδρασε σε επίθεση που δέχτηκε από την Αρμενία, είπε ότι αυτό το επιχείρημα στερείται λογικής.

Η Αρμενία, εξήγησε, δεν είχε κανένα λόγο να είναι δυσαρεστημένη και να θέλει να αλλάξει την επικρατούσα κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, αν και μη αναγνωρισμένη από το Ερεβάν, ήταν ανεξάρτητη, αυτόνομη, αρμενική περιοχή, και, ως εκ τούτου, η Αρμενία δεν είχε λόγο να προκαλέσει την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν.

Μιας χώρας, η οποία, χάρις στα μεγάλα έσοδα από τις εξαγωγές των πλούσιων ενεργειακών πόρων της, είχε «επενδύσει» στον εξοπλισμό του στρατού της, και ήταν καλά προετοιμασμένη για έναν πόλεμο.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Σε ερώτηση για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Ρωσία στον πόλεμο στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο Σαρκισιάν τον χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό, δεδομένου, μάλιστα, ότι είναι μέλος της ομάδας του Μίνσκ (Minsk Group) και διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν.

«Θα μπορούσε -είπε- να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο, σε αντίθεση με την Τουρκία. Αλλά βλέπει ότι και η Τουρκία έχει να παίξει έναν ρόλο. Εάν η Τουρκία χρησιμοποιήσει την επιρροή της και ασκήσει πίεση στο Αζερμπαϊτζάν, θα έχουμε κατάπαυση πυρός».

Στόχος η Ευρώπη

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας, ο Α. Σαρκισιάν τον χαρακτήρισε «εντελώς αρνητικό», αφού, εάν δεν είχε εμπλακεί στη συγκρουση, «είναι πολύ πιθανόν να είχε συμφωνηθεί κατάπαυση πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Κατά τον ίδιον, η Τουρκία «έχει πολύ ευρύτερη ατζέντα: Στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στόχος της είναι να «προκαλεί παντού αστάθεια και κατ' αυτό τον τρόπο να ανατρέπει το υπάρχον status quo, προκειμένου να μεγαλώσει την ισχύ και την επιρροή της».

Τονίζει, ωστόσο, ότι ο «κύριος στόχος της Τουρκίας είναι η Ευρώπη. Εχει πολλά χαρτιά να παίξει.

Ένα είναι το χαρτί της ενέργειας. Η Τουρκία ήταν μία χώρα που αγόραζε ενέργεια. Τώρα, όμως, θέλει να παράγει τη δική της ενέργεια και θέλει να έχει τον έλεγχο του φυσικού αερίου που προέρχεται από Κασπία και Κεντρική Ασία, μέσω των αγωγών TANAP (Trans-Anatolian gas Pipeline) και TAP (Trans Adriatic Pipeline).

Το δεύτερο χαρτί είναι οι πρόσφυγες. Φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και τους χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί. Ήδη η ΕΕ πληρώνει 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία.

Το τρίτο χαρτί είναι οι τρομοκράτες.

Στη Λιβύη έχει την ίδια ατζέντα: Θέλει να ελέγξει τα αποθέματα ενέργειας και τη μετανάστευση από την Αφρική προς Ευρώπη.

Η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται ότι η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας έχει διαφορετική ατζέντα. Δεν θέλει να έχει κοινές αξίες με την ΕΕ, όπως αυτήν της ανεκτικότητας. Και μιλάω για την ηγεσία, όχι για τον τουρκικό λαό».

Να καθίσουν στο τραπέζι

Ο ίδιος, πάντως, είναι πεπεισμένος ότι δεν θα υπάρξει οριστική λύση, εάν τα εμπλεκόμενα μέρη δεν καθίσουν στο τραπέζι για να υπογράψουν μία ειρηνευτική συμφωνία και να δώσουν τα χέρια.

Σε ερώτηση, επίσης, εάν έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ, άφησε να εννοηθεί πως έχει θετική άποψη, λέγοντας πως η εμπιστοσύνη είναι κάτι που μπορεί να οικοδομηθεί στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

«Ελπίζω -κατέληξε- ότι όταν επιστρέψουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και θα καταλήξουμε σε μία οριστική λύση. Κανείς δεν πρέπει να αυταπατάται ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με τη χρήση βίας».

Ο Α. Σαρκισιάν, τέλος, είναι θετικός και για την προσέγγιση Αρμενίας-Τουρκίας.

Ωστόσο, σημείωσε τα εξης: «Οι Τούρκοι σκότωσαν 1.5 εκατομμύριο Αρμένιους στο πλαίσιο της γενοκτονίας. Ο κόσμος δεν το έχει ξεχάσει. Η τρίτη και τέταρτη γενιά ακόμα το θυμούνται. Και σήμερα κατατάσσονται εθελοντές για να πολεμήσουν κατά της Τουρκίας. Εάν η Τουρκία συνεχίσει να αρνείται αυτό το παρελθόν, πιστεύετε ότι τα δύο έθνη θα μπορέσουν να συνομιλήσουν; Όχι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo