ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Μαγιορκίνης: Έρχεται δραματική αύξηση των θανάτων, λόγω κορονοϊού

Newsroom L&O 06-11-2020 18:03 Τελευταία ενημέρωση: 06-11-2020 18:47
Μαγιορκίνης: Έρχεται δραματική αύξηση των θανάτων, λόγω κορονοϊού
Τα τελευταία δεδομένα για την εξέλιξη της πανδημίας - Διπλασιάζονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Ξεκινώντας ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η δυναμική της πανδημίας αναπτύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό δείχνει και το στοιχείο ότι καταγράφηκαν περισσότερα από 600.000 κρούσματα σε μία ημέρα, σε όλο τον πλανήτη!

«Στην Ελλάδα η πανδημία έχει επιθετική αύξηση. Η Αττική παρουσιάζει ήπια αύξηση. Στη Θεσσαλονίκη όμως υπήρξαν έως και έξι φορές περισσότερες διαγνώσεις από την Αττική».

Στα ηλικιακά χαρακτηριστικά οι νέοι 19-39 είναι στην πρώτη θέση με 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Ανησυχητική όμως παραμένει η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 ετών και άνω, αφού ξεπέρασαν τις 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο κατοίκων. Πάντως, στα παιδιά έως 10 ετών οι διαγνώσεις είναι αισθητά μικρότερες.

Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι έχουν ξεπεράσει τους 10 ανά ημέρα οι θάνατοι, με την εκτίμηση που υπάρχει να είναι ότι θα υπάρξει «δραματική αύξηση τις επόμενες ημέρες». 

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τους πολίτες να γίνει λελογισμένη χρήση των SMS. «Ειδικά κατά τις βραδινές ώρες οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. 

Ειδική αναφορά έγινε για τους νεοσυλλέκτους της επόμενες εβδομάδας. «Για τη μετάβασή τους θα μπορούν να έχουν μαζί και τους δύο γονείς τους». Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι σε όλη την επικράτεια δεν επιτρέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα...

Επίσης, όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να έχουν αρνητικό PCR που να έχει πραγματοποιηθεί έως 72 ώρες πριν από την είσοδο στην Ελλάδα. Το μέτρο αυτό ισχύει για όλες τις πύλες εισόδου είτε με χερσαία είτε με αεροπορικά μέσα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι από αύριο επιτρέπεται η λειτουργία του πρωτογενούς τομέα, αλλά και της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας.

Ειδικά για τη Σάμο, δεν ισχύει η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών. Επίσης, στη Σάμο χωρίς SMS αλλά στην Καρδίτσα με SMS ισχύουν οι εργασίες για τις επισκευές χώρων.

Το πρόστιμο θα είναι 300 ευρώ. Για τον εργοδότη το πρόστιμο είναι 500 ευρώ. Ο τετραψήφιος αριθμός 1520 μπορεί να χρησιμοποιείται από τους ενδιαφερόμενους.

Για την επέτειο του Πολυτεχνείου ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις. «Η επέτειος θα πραγματοποιηθεί με κατάθεση στεφάνου κατά μόνας από τα κόμματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη πάρθηκαν μέτρα «αφού βρέθηκαν στο μάτι της πανδημίας. Εμείς δείξαμε αντανακλαστικά. Θέλαμε να αποφύγουμε το γενικό lockdown. Πήραμε μέτρα με συγκεκριμένες στρατηγικές, οι οποίες απέδωσαν. Αλλά δεν μπορούσαμε να περιμένουμε, αφού είχαμε εκθετική αύξηση κρουσμάτων».

Για την κινητικότητα στα διόδια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας υπογράμμισε ότι τις υπόλοιπες τρεις εβδομάδες αυτό που χρειάζεται είναι οι ελάχιστες μετακινήσεις.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι οι κλίνες ΜΕΘ που δημιουργούνται θα παραμείνουν και μετά τη λήξη της πανδημίας. «Είναι μόλις 15-20 κλίνες ΜΕΘ που θα μετατραπούν».

Ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για έξαρση της πανδημίας σε όλη την Ελλάδα. Άρα αυτοί που φεύγουν από τα αστικά κέντρα, θα πρέπει να προσέξουν να μην μεταδώσουν άθελά τους τη νόσο. Για την αύξηση των θανάτων πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 67 θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Όμως δεν είναι μέτρο σύγκρισης. «Δεν δικαιολογείται αυτού του είδους η κριτική», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς. «Είμαστε στην 24η θέση. Τα συνολικά στατιστικά δεν δείχνουν ότι πρέπει να υπάρξει κριτική, αυτή την στιγμή».

Ο κ. Μαγιορκίνης επανέλαβε ότι η ηλικιακή ομάδα κάτω των 18, έχει κατά πέντε φορές μικρότερη επιβάρυνση από την πανδημία. Για τα δημοτικά πρόσθεσε ότι «πρέπει πάση θυσία να διατηρήσουμε ανοιχτά τα δημοτικά». 

Αναφορικά με την εκτίμηση για 350 διασωληνωμένους έως τα μέσα Νοεμβρίου ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «το νούμερο αυτό το αντέχει το σύστημα. Μπορεί να πιέζεται το σύστημα τις τελευταίες ημέρες, αλλά αντέχει».

«Θέλουμε να αποφύγουμε να στείλουμε ασθενείς σε γειτονικές χώρες», συμπλήρωσε με νόημα ο υφυπουργός Υγείας.

Διαβάστε και:

Χαρδαλιάς για lockdown: Αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών για να αντιμετωπιστεί το β' κύμα της πανδημίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo