17.2 C
Athens
13 C
Thessaloniki
Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
More

    Ποιο είναι το Plan B της κυβέρνησης όταν γεμίσουν οι ΜΕΘ;


    Σε καθολικό lockdown βρίσκονται από χθες Θεσσαλονίκη και Σέρρες, καθώς τις τελευταίες ημέρες είχε σημειωθεί εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στις περιοχές αυτές. Ταυτόχρονα σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και η Αττική βρίσκονται στο κόκκινο σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη.
    Πληρότητα στις ΜΕΘ
    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε εχθές Τρίτη ο υφυπουργός Υγείας (και αφορούσαν την εικόνα στα νοσοκομεία της χώρα μέχρι και προχθές, Δευτέρα 2 Νοεμβρίου) σε επίπεδο επικράτειας υπάρχουν 997 ΜΕΘ και καλυμμένες είναι οι 696, που σημαίνει πληρότητα 69,8%. Για τον κορονοϊό είναι 331 ΜΕΘ-COVID εκ των οποίων οι 209 είναι καλυμμένες και κενές οι 122, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 63%.
    Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ, οι 92 είναι καλυμμένες, που σημαίνει ότι η πληρότητα ξεπερνά το 67%. Για ασθενείς με κορονοϊό υπάρχουν 83 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές, που σημαίνει ότι η πληρότητα αγγίζει το 80%.
    Για την Αττική έχουμε στο σύνολο 359 ΜΕΘ στις οποίες 299 ασθενείς νοσηλεύονται, που σημαίνει ότι η πληρότητα βρίσκεται πάνω από 83%. Για τον κορονοϊό υπάρχουν 140 ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 41 είναι κενές καθώς νοσηλεύονται 99 ασθενείς, με την πληρότητα να ξεπερνά το 70%.
    Plan B
    Τόσο οι ειδικοί, όσο και οι κυβέρνηση έως αυτή τη στιγμή διαβεβαιώνουν ότι το Σύστημα Υγείας αντέχει. «Έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο από την πρώτη μέρα έναρξης της πανδημίας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, σημειώνοντας όμως την ίδια στιγμή ότι «οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες».
    Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας πιεστεί υπέρμετρα καθώς αυτή την εποχή σημειώνεται επιθετική αύξηση των κρουσμάτων; Για αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο εκτάκτου ανάγκης.
    Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία:
    1. Την ενεργοποίηση της συμφωνίας του υπουργείου Υγείας με τα ιδιωτικά νοσοκομεία για την παραχώρηση κλινών ΜΕΘ.
    2. Τη μεταφορά ασθενών που δεν πάσχουν από Covid-19 από τα δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά. Π.χ. ένας ασθενής που χρειάζεται να χειρουργηθεί και δεν πάσχει από Covid, αντί να περιμένει να χειρουργηθεί σε δημόσιο νοσοκομείο (έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία κατά 80%) μεταφέρεται σε ιδιωτικό και χειρουργείται εκεί (δωρεάν). Με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να χρησιμοποιήσουν περισσότερες κλίνες για νοσηλεία Covid.
    3. Δημιουργία και άλλων κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εάν απαιτηθεί. Στο πλάνο βρίσκεται η δημιουργία άλλων 109 ΜΕΘ στην Αττική και άλλες στη Θεσσαλονίκη
    4. Χρησιμοποίηση κλινών από στρατιωτικά νοσοκομεία. Ήδη χρησιμοποιούνται κλίνες από το 424 ΓΣΝΕ (Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης) στη Θεσσαλονίκη καθώς και από άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία
    5. Σε ετοιμότητα τίθεται το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, το οποίο ήταν νοσοκομείο αναφοράς κατά πρώτο κύμα της πανδημίας.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ