17.1 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    Κορονοϊός: Εισαγγελείς και Δικηγόροι «συγκρούονται» για την λειτουργία των δικαστηρίων


    Διαφορετικές είναι οι προσεγγίσεις εισαγγελέων και δικηγόρων για το τί πρέπει να γίνει στα δικαστήρια μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊου και τα μέτρα της πολιτείας για την πρόληψη μετάδοσης της νόσου.
    Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) έκανε γνωστό πως με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας Κων. Τσιάρα και Βασίλη Κικίλια, αντιστοίχως, ζήτησε τον περιορισμό της λειτουργίας των δικαστηρίων μόνο στην εκδίκαση υποθέσεων κατεπείγοντος χαρακτήρα ή με προσωρινά κρατούμενους.
    Αντίθετα η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων υπογραμμίζει την ανάγκη να παραμείνουν σε λειτουργία τα δικαστήρια της χώρας και παράλληλα ζητεί από την κυβέρνηση την λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων.
    Συγκεκριμένα, η ΕΕΕ αναφερόμενη στο νέο κύμα της πανδημίας του Covid 19 σημειώνει πως τα ποινικά δικαστήρια είναι χώρος αθρόας συνάθροισης κοινού και στην επιστολή της προς τους κ.κ. Τσιάρα και Κικίλια η ΕΕΕ αναφέρει τα εξής:
    «Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σταθμίζοντας την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού Covid 19, σε συνάρτηση με το γεγονός πως τα ποινικά δικαστήρια είναι χώρος αθρόας συνάθροισης κοινού και οι κτιριακές τους υποδομές σε σχέση με την αριθμό των υποθέσεων που εισάγονται προς εκδίκαση, δεν ευνοούν την πιστή τήρηση των μέτρων διαφύλαξης του υπέρτερου αγαθού της δημόσιας υγείας,
    Αιτείται από τους αρμόδιους φορείς, να λάβουν τη δέουσα νομοθετική πρωτοβουλία για τον περιορισμό λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων της χώρας και της εισόδου του κοινού σε δικαστήρια και εισαγγελίες, καθώς στις περισσότερες δικαστικές περιφέρειες της χώρας, ήδη παρατηρείται επιδημιολογικός κίνδυνος.
    Η λειτουργία των δικαστηρίων να εξαντλείται στην εκδίκαση υποθέσεων κατεπείγοντος χαρακτήρα ή με προσωρινά κρατούμενους, αλλά και στις αναγκαίες υπηρεσιακές ενέργειες (λ.χ αυτόφωρα εγκλήματα) τις οποίες να διεκπεραιώνει ο ελάχιστος αναγκαίος αριθμός δικαστικών λειτουργών και υπαλλήλων, κατά την κρίση του διευθύνοντος κάθε δικαστική υπηρεσία».
    Από την πλευρά της η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:
    «Η υγειονομική κρίση που διέπει την χώρα, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, λαμβανομένων υπόψη αφενός μεν της ανάγκης συνέχισης του δικαιοδοτικού τους έργου και αφετέρου το γεγονός ότι από κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν προκύπτει ότι οι χώροι των δικαστηρίων έχουν αποτελέσει μέχρι σήμερα χώρους υπερμετάδοσης του ιού. Δεν νοείται αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, όταν λειτουργούν όλες οι λοιπές δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και σειρά επιχειρήσεων με πιθανό μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό.
    Υπάρχει, άλλωστε, και η σχετική εμπειρία με την λειτουργία των δικαστηρίων στις ευρωπαϊκές χώρες. Στα πλαίσια αυτά, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλα τα δικαστήρια κάθε δικαιοδοσίας (αστικά, ποινικά, διοικητικά), η λειτουργία των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά, όπως και τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, οι Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και οι Διευθύνσεις Ιθαγένειας και να θεσπιστούν μεταβατικές διατάξεις για τα ζητήματα που ανακύπτουν».
    Τι ζητούν οι δικηγόροι
    Ακόμη, η Ολομέλεια ζητεί από την κυβέρνηση την οικονομική στήριξη του κλάδου, πέραν του διεκδικητικού πλαισίου που έχει θέσει με προηγούμενες αποφάσεις της (χορήγημα ΟΑΕΔ, αποζημιώσεις νομικής βοήθειας , καταβολή οφειλών ΕΦΚΑ, ζητήματα εμμίσθων κλπ).Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της διεκδικεί:
    «1. Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων οικονομικής στήριξης των δικηγόρων, ιδίως στις περιφερειακές ενότητες όπου ανεστάλη η λειτουργία των δικαστηρίων και στην περίπτωση τυχόν περιορισμού της λειτουργίας τους και σε άλλες περιφερειακές ενότητες.
    2. Την αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
    3. Τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης.
    4. Την ενοποίηση των κριτηρίων για την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση/ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που επλήγησαν από την πανδημία covid 19, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με την μείωση του ποσού των απαιτούμενων εξόδων, προκειμένου να μην αποκλεισθεί η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων από το πρόγραμμα αυτό.
    5. Τη μείωση του μισθώματος φοιτητικής στέγης τέκνων δικηγόρων, λαμβανομένης υπόψη της εξαγγελίας της Κυβέρνησης για υποχρεωτική τηλεεκπαίδευση στα Πανεπιστήμια».


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ