Βίντεο και εικόνες από το χτύπημα των 6,6 ρίχτερ στη Σάμο - Η θάλασσα βγήκε στη στεριά

Newsroom L&O 30-10-2020 16:09 Τελευταία ενημέρωση: 30-10-2020 19:26
Βίντεο και εικόνες από το χτύπημα των 6,6 ρίχτερ στη Σάμο - Η θάλασσα βγήκε στη στεριά
Καταρρεύσεις παλιών σπιτιών στη Σάμο - Δεν έχουν αναφερθεί εγκλωβισμένοι ή θύματα - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ζημιές σε παλιά σπίτια και κτήρια, καθώς και ρωγμές σε δρόμους άφησε πίσω του ο μεγάλος σεισμός των 6,6 Ρίχτερ που χτύπησε το νησί και ταρακούνησε σχεδόν όλη την Ελλάδα, ενώ προκάλεσε και πολύ μεγαλύτερες ζημιές στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής (ώρα 15:30) στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Και οι τέσσερις τραυματίες δεν κινδυνεύουν.

Επίσης μεταφορές τραυματιών γίνονται από το Καρλόβασι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, χωρίς σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες να κινδυνεύει η ζωή τους. «Πρόκειται κυρίως για ορθοπαιδικά τραύματα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο σεισμός προκάλεσε επίσης, μικρής έκτασης τσουνάμι, το οποίο εκδηλώθηκε σε τέσσερις φάσεις, μέχρι τώρα, προκαλώντας ζημιές σε παραλιακά καταστήματα στο Βαθύ. 

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο και τα Μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτίρια. Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,6 Ρίχτερ. Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πάντως ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ρίχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε ο κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή.

Πηγή φωτό: samosvoice.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo