18.8 C
Athens
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
More

    Χρυσή Αυγή: Τι σηματοδοτεί η εισαγγελική έφεση για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης


    Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων (δεύτερος βαθμός) θα καθίσουν και με την «βούλα» του εισαγγελέα οι καταδικασθέντες ως μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
    Για τους επτά αυτούς καταδικασθέντες ο εισαγγελέας Εφετών Σπύρος Κωσταρέλλος ζήτησε να δικαστούν εκ νέου, ανοίγοντας μάλιστα το δρόμο ώστε να τους επιβληθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μεγαλύτερη κάθειρξη που μπορεί να φτάνει τα 15 έτη.
    Ειδικότερα, ο κ. Κωσταρέλλος φέρεται να αποφαίνεται πως το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής μεγαλύτερες ποινές. Μάλιστα μετά την εισαγγελική έφεση για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλλε το πρωτόδικο δικαστήριο.
    Ως εκ τούτου για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο επιβλήθηκε κάθειρξη 13 ετών στο καθένα από τους επτά καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, η ποινή που έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη.
    Τα «όχι» του εισαγγελέα
    Αντίθετα, ο κ. Κωσταρέλλος είπε «όχι» στην άσκηση έφεσης για τους συνεργούς στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα. Επίσης δεν άσκησε έφεση ούτε για όσους καταδικάστηκαν για το αδίκημα της ένταξης στην εγκληματική οργάνωση.
    Ακόμη ο εισαγγελέας δεν έκανε δεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Ωστόσο, έφεση ασκήθηκε από τον εισαγγελέα και κατά τους σκέλους εκείνου της ιστορικής απόφασης που αφορά στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουσίντ Εμπάρακ.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ