Παρασκηνιακές διεργασίες για άρση του βουλγαρικού "μπλόκου" στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας

Θανάσης Αργυράκης 29-10-2020 21:18
Παρασκηνιακές διεργασίες για άρση του βουλγαρικού
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον Δυτικό, αλλά και στον βουλγαρικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία, στην πραγματικότητα η Σόφια «τα' χει βρει» με τα Σκόπια
Μπλόκο στην προενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλώνει δημόσια ότι είναι αποφασισμένη να βάλει η Βουλγαρία.

Ωστόσο, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον Δυτικό, αλλά και στον βουλγαρικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία, στην πραγματικότητα η Σόφια "τα' χει βρει" με τα Σκόπια.

Ειδικότερα, χτες η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, δήλωσε πως «η Βουλγαρία δεν μπορεί προς το παρόν να εγκρίνει το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην υπάρχουσα μορφή του».

Ως γνωστόν, στις 10 Νοεμβρίου 2020, οπότε θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου αναμένεται να τεθεί το θέμα έγκρισης του πλαισίου διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

Επίσης, την ίδια ημέρα, στη Σόφια, προγραμματίζεται η σύνοδος της Διαδικασίας του Βερολίνου, της οποίας φέτος προεδρεύουν από κοινού Σόφια και Σκόπια.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μερίδα των βουλγαρικών ΜΜΕ επικαλούνται δημοσίευμα της γνωστής ιστοσελίδας, Politico, σύμφωνα με το οποίο η Βουλγαρία έχει συμφωνήσει σε συμβιβαστική λύση που θα ανοίξει τον δρόμο των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ.

Κάτι τέτοιο, κατά την Politico, έγινε στην τακτική συνάντηση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών - μελών της ΕΕ χτες στις Βρυξέλλες.

Η Politico, μάλιστα, επικαλούμενη «υψηλόβαθμη πηγή», υποστηρίζει ότι η Σόφια θα αναγνωρίσει τη «μακεδονική» γλώσσα ως μια από τις επίσημες γλώσσες στη χώρα, καθώς και τη «μακεδονική» (sic) ταυτότητα. Σε αντάλλαγμα, τα Σκόπια θα αναγνωρίσουν την «ιστορική αλήθεια», έτσι όπως την ορίζει η Βουλγαρία.

Να σημειωθεί πως ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόϊκο Μπορίσοφ, είχε θέσει ως τελική προθεσμία την 10η Νοεμβρίου για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών πάνω σε εκκρεμή ιστορικά ζητήματα.

Η Σόφια, επίσης, δημόσια τουλάχιστον, προειδοποιούσε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας, θα ασκήσει βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, στην πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη με την ΕΕ, η οποία προγραμματίζεται για τον Δεκέμβριο.

Η Σόφια, ακόμα, ζητά από τα Σκόπια να τηρήσουν τη «Συμφωνία Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας», που είχε υπογραφεί τον Αύγουστο του 2017.

Κατά την Ε.Ζαχάριεβα, παρ' ότι η Βουλγαρία δεν έχει ζητήσει ούτε αλλαγές στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως έκανε η Ελλάδα, ούτε αμφισβητεί το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της, τα Σκόπια δεν εφαρμόζουν πλήρως την συμφωνία, όπως είπε η ίδια.

Η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι τα υπουργεία Εξωτερικών Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή, αλλά ο χρόνος που απομένει, είναι λίγος.

«Όπως εμείς αναγνωρίζουμε τη σημερινή πραγματικότητα -είπε η ίδια- έτσι και εκείνοι πρέπει να αναγνωρίσουν το παρελθόν».

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, δήλωσε αισιόδοξος για το πράσινο φως στις ενταξιακές συνομιλίες της χώρας του με την ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo