22.3 C
Athens
21.9 C
Thessaloniki
Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
More

    Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη το πόρισμα της δολοφονίας Κατσίφα;


    Στις εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο του “ΟΧΙ” στα στρατιωτικά νεκροταφεία στην Κλεισούρα και τους Βουλιαράτες παρευρέθη χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.
    Με ανάρτησή του στα social media δημοσίευσε φωτογραφίες από την επίσκεψή του στο μνήμα του Έλληνα ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από τις ειδικές δυνάμεις της RENEA πριν από δύο χρόνια ανήμερα της εθνικής εορτής.
    “Με τη συμπλήρωση 2 ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, είχα σήμερα την ευκαιρία να συλλυπηθώ τους γονείς του και να αφήσω ένα λουλούδι στο μνήμα του στους Βουλιαράτες”, έγραψε ο Κ. Βλάσης.
    Αυτή η κίνηση υψηλού συμβολισμού από τον Έλληνα Υφυπουργος Εξωτερικών συμπίπτει με τη λήξη της διορίας που προβλέπει η αλβανική νομοθεσία για τη δικαστική διερεύνηση των συνθηκών του θανάτου του Κατσίφα από τις εισαγγελικές Αρχές. Όμως μετά από δύο χρόνια, δεν έχει ακόμη εκδοθεί πόρισμα και όπως όλα δείχνουν με διάφορες μεθοδεύσεις η υπόθεση θα καταλήξει στο αρχείο της Εισαγγελίας.
    Η ελληνική πλευρά έχει επανειλημμένως ασκήσει πιέσεις για την έκδοση πορίσματος, αλλά οι Αρχές της Αλβανίας επικαλούνται έλλειψη στοιχείων και τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις των Εισαγγελέων που χειρίζονταν την υπόθεση, με αποτέλεσμα ο φάκελος να πηγαινοέρχεται ανάμεσα σε Τίρανα και Αργυρόκαστρο.
    Η οικογένεια του Κωνσταντίνου Κατσίφα έχει διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι εάν η υπόθεση καταλήξει στις καλένδες της αλβανικής Δικαιοσύνης, θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
    Από την πρώτη στιγμή οι αλβανικές Αρχές επιδίωξαν να συνδέσουν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα με “εξτρεμιστική” δράση, αλλά δύο χρόνια μετά και παρά τις ανακρίσεις συγγενών, φίλων και συγχωριανών του, δεν υπήρξε κανένα στοιχείο με το οποιο να μπορέσουν να στοιχειοθετήσουν μία τέτοια υπόθεση.
    Αντιθέτως ακόμη και σήμερα εκκρεμεί η δημοσιοποίηση της ιατροδικαστικής και βαλλιστικής έκθεσης που θα έριχνε φως στις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του. Ακόμη και σήμερα παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί οι επίλεκτες δυνάμεις έσπευσαν να τον εκτελέσουν τη στιγμή που ακόμη και σε περιπτώσεις επικίνδυνων κοινών εγκληματιών τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες αφοπλισμού.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ