• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Συνάντηση ΕΔΕ με Τσιάρα: Τι ειπώθηκε για βοηθό δικαστή, επέκταση ωραρίου και στελέχωση δικαστηρίων

Κατερίνα Μάνθου 29-10-2020 11:14 Τελευταία ενημέρωση: 29-10-2020 11:14
Συνάντηση ΕΔΕ με Τσιάρα: Τι ειπώθηκε για βοηθό δικαστή, επέκταση ωραρίου και στελέχωση δικαστηρίων
Ολόκληρη η ανακοίνωση

Μείζονα ζητήματα που απασχολούν δικαστές και εισαγγελείς, όπως είναι για παράδειγμα ο τρόπος αξιολόγησης του δικαστή και η θεσμοθέτηση βοηθού δικαστή στον Άρειο Πάγο, η τυχόν επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, κ.ά τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν την περασμένη Τρίτη το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕ, κατά τη συνάντηση ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι οι βοηθοί δικαστή δεν μπορεί παρά να είναι δικαστικοί υπάλληλοι που θα συνεπικουρούν τους δικαστές καθώς και ότι δεν είναι στις προθέσεις του η παράταση του ωραρίου των ποινικών ακροατηρίων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕ έχει ως εξής:

«Πραγματοποιήθηκε προχθές μετά από αίτημά μας συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Αφορμή για τη συνάντηση αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης των δικαστικών λειτουργών και τη θεσμοθέτηση του βοηθού Δικαστή στον Άρειο Πάγο. Διατυπώσαμε την ανησυχία μας και την έντονη αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι βοηθοί Δικαστή δεν μπορεί παρά να είναι δικαστικοί υπάλληλοι που θα συνεπικουρούν τους Δικαστές όλων των βαθμίδων, εφόσον τα δικαστήρια το κρίνουν σκόπιμο. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη διατήρησης της επετηρίδας ως ασφαλούς κριτηρίου προαγωγής Δικαστών και Εισαγγελέων. Ο Υπουργός επίσης σημείωσε πως δεν είναι στις προθέσεις του η παράταση του ωραρίου των ποινικών ακροατηρίων.

Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στο κατατεθέν Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Αναγνωρίσαμε ως θετικό στοιχείο την πρόβλεψη του άρθρου 4 ΙΒ’ που ικανοποιεί το αίτημά μας και θέτει ως ανώτατο όριο χρεώσεων στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών το προβλεπόμενο στον Κανονισμό του κάθε Δικαστηρίου. Επαναλάβαμε την αρνητική μας θέση για την φωτογραφική διάταξη του άρθρου 40 ζητώντας να αποσυρθεί και δεσμευτήκαμε να καταθέσουμε άμεσα ολοκληρωμένη πρόταση για τις εικονοτηλεδιασκέψεις. Τέλος ο Υπουργός υποσχέθηκε να καλυφθούν άμεσα τα κενά που δημιουργήθηκαν στα Ειρηνοδικεία από τον Ιούνιο του 2019 και να ενισχυθεί η στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας που ασχολείται με τον υπολογισμό των μισθολογικών ωριμάνσεων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo