• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ: Στο επίκεντρο ο τουρκικός αναθεωρητισμός

Θανάσης Αργυράκης 28-10-2020 07:49 Τελευταία ενημέρωση: 28-10-2020 07:49
Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ: Στο επίκεντρο ο τουρκικός αναθεωρητισμός
Οι τουρκικές κινήσεις φαίνεται ότι δημιουργούν ιδιαίτερη νευρικότητα στο σύνολο των κρατών της περιοχής

Στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την τουρκική επιθετικότητα και αναθεωρητισμό, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, επικεντρώθηκε η πρώτη τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, και Ισραήλ, στην Αθήνα.

Οι τουρκικές κινήσεις, κατά τις ίδιες πηγές, φαίνεται ότι δημιουργούν ιδιαίτερη νευρικότητα στο σύνολο των κρατών της περιοχής.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρουν ότι ακόμα και η ισραηλινή πλευρά, αν και δημόσια απέφυγε να θίξει στο ζήτημα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά.

Ταυτόχρονα, στην τριμερή όπου συμμετείχαν οι Νίκος Δένδιας, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Εσκενάζυ, εκφράστηκε το ενδιαφέρον για ενδεχόμενη διεύρυνση της συνεργασίας της Ομάδας και με άλλες χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα υπό το φως της εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με διάφορες αραβικές χώρες.

Πάντως, αν και, κατά τις ίδιες πηγές, δεν υπήρξε οριστική απόφαση για διεύρυνση του σχήματος στη φάση αυτή, δεν θα προκαλούσε έκπληξη η προσθήκη ενός ή και περισσοτέρων χωρών ως προσκεκλημένων σε μια επερχόμενη συνάντηση.

Η επόμενη θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου, σε λίγες εβδομάδες.

Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι η εν λόγω συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον κανενός, αλλά ότι ταυτόχρονα, η τουρκική συμπεριφορά δεν αφήνει πολλά περιθώρια, ενώ δημιουργεί νέες δυναμικές και συσπειρώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Να σημειωθεί, τέλος, πως δημιουργείται μόνιμη Γραμματεία της Τριμερούς στη Λευκωσία, η οποία προσδίδει πλέον περισσότερο θεσμικό χαρακτήρα στο σχήμα. Η Κύπρος έχει παίξει ένα κομβικό ρόλο στη δημιουργία του σχήματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo