• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δένδιας: Ανοικτή σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου, η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Θανάσης Αργυράκης 27-10-2020 20:56
Δένδιας: Ανοικτή σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου, η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ
Πρόκειται για έμμεση πλην σαφή πρόσκληση και στην Τουρκία

Έμμεση πλην σαφή πρόσκληση και στην Τουρκία να μετάσχει στην τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το τέλος της συνεδρίασής της.

Στην τριμερή μετείχαν, εκτός του Έλληνα υπουργού, οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ισραήλ, Νίκος Χριστοδουλίδης και Γκάμπι Εσκενάζυ (Gabi Ashkenazi).

Η τοποθέτηση Δένδια προκαλεί εντύπωση δεδομένου ότι γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία κλιμακώνονται οι τουρκικές επιθετικές κινήσεις, και όλα δείχνουν ότι μια τέτοια πρόταση είναι ... εξωπραγματική.

"Η στρατηγική σχέση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ είναι υποσχόμενη -είπε π Ν.Δένδιας- αλλά δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε. Αντίθετα. Είναι ανοιχτή πρόσκληση σε όλους, μηδενός εξαιρουμένου".

Ο ίδιος, ωστόσο, ανέφερε ότι υπάρχει "μια βασική προϋπόθεση" για κάτι τέτοιο. "Το κοινό αυτονόητο. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας. Είναι μια προϋπόθεση που στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας".

Αφού, επίσης, είπε ότι "μαζί με τις ΗΠΑ η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας στο πλαίσιο του σχήματος 3+1", πρόσθεσε: "Είμαστε απολύτως ανοιχτοί στην προοπτική διεύρυνσης του σχήματος και με άλλες χώρες της περιοχής".

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα πάρει μέρος κάθε ενδιαφερόμενος στην περιοχή. Αντικείμενό της θα είναι όλο το "πακέτο των διαφορών" στην Α.Μεσόγειο. Πρόταση που, εκτιμάται, ότι βρίσκει ευήκοα ώτα σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Ιδιαίτερη αναφορά, επίσης, έκανε "στις χθεσινές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε το αυτονόητο. Ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση του ισχύοντος διεθνούς δικαίου. Κατέρριψε έτσι με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ένα υπόγειο μύθο πολλών ετών. Ότι η Ρωσία δήθεν αντιτίθεται στο αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα".

Οσον αφορα την τριμερή, ο Ν.Δένδιας, αφού έκανε ειδική αναφορά στην "εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και πρόσφατα το Σουδάν", είπε ότι συζητήθηκε:

-"Από την Αμυνα και την Ασφάλεια, την Τεχνολογία, την Ερευνα, τη Διαχείριση Υδάτων, την Αφαλάτωση, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έως την Προστασία του Περιβάλλοντος.

-Από την Υγεία, την Εκπαίδευση μέχρι τη διαχείριση της κοινής Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

-Η συνεργασία μεταξύ των ομογενών μας στο εξωτερικό. Η συνεργασία της νέας γενιάς των ανθρώπων μας, των υπηκόων των χωρών μας.

-Ένα καινούργιο υποσχόμενο πεδίο μελλοντικής συνεργασίας είναι και αυτό της καινοτόμου Επιχειρηματικότητας". 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo