Το βαθμολόγιο της ΕΛ.ΑΣ. επίκεντρο της σύσκεψης Χρυσοχοΐδη με εκπροσώπους Ομοσπονδιών της αστυνομίας

Newsroom L&O 27-10-2020 16:38
Το βαθμολόγιο της ΕΛ.ΑΣ. επίκεντρο της σύσκεψης Χρυσοχοΐδη με εκπροσώπους Ομοσπονδιών της αστυνομίας
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε πως οι προτάσεις θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν προσδοκώντας και ο ίδιος σε ένα αξιοκρατικό ενιαίο πλαίσιο δικαιότερο του παρόντος

Σήμερα 26 Οκτωβρίου 2020 εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών συμμετείχαν σε κοινή σύσκεψη με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης». Στόχος ήταν να κατατεθεί κοινή πρόταση  για το βαθμολόγιο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Υπουργείου για την αναθεώρησή του στο χαμηλόβαθμο προσωπικό. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Υπουργού Γεώργιος Σταμαδιάνος, ο προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού Υποστράτηγος κ. Χρήστος Κονδύλης αλλά και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Αστυνομικός Διευθυντής κ. Δημήτριος Πολύζος.

Από την πλευρά των Ομοσπονδιών, κατατέθηκε, επιδόθηκε και αναπτύχθηκε το πλαίσιο της πρότασης που αφορά το σύνολο των κατηγοριών του χαμηλόβαθμου προσωπικού. Πρωτίστως όμως αναπτύχθηκε τόσο στον Υπουργό όσο και στους εκπροσώπους της Φυσικής Ηγεσίας η αναγκαιότητα για μια ουσιαστική αναβάθμιση αυτού του βαθμολογίου που θα αποκαθιστά ελλείψεις και βαθμολογικές ανισότητες σε κάθε κατηγορία.

Οι χρόνιες παθογένειες της βαθμολογικής ιεραρχίας στο προσωπικό που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο αλλά και η αναγκαιότητα για δικαιότερη ιεραρχία, επιβάλλουν εύκολα την αναθεώρηση αυτού του πλαισίου.

Με δεδομένη την βούληση του κ. Υπουργού για μια ορθολογικότερη αναθεώρηση του πλαισίου του βαθμολογίου στο χαμηλόβαθμο προσωπικό, οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών επισήμαναν πως το ζητούμενο δεν είναι μια αναθεώρηση για ολίγους χωρίς να επηρεάζει το σύνολο αυτών των κατηγοριών προσωπικού, αλλά ο στόχος θα πρέπει να τεθεί στην δικαιότερη ιεραρχία για όλους.

Με το πιο έντονο παράδειγμα της βαθμολογικής στασιμότητας στο βαθμό του Αρχιφύλακα μη ανακριτικού στο προσωπικό για 26 χρόνια δεν είναι δύσκολο για τον καθένα να αποδεχθεί τις παθογένειες του συστήματος. Είναι ανάγκη όπως τονίζουν οι Ομοσπονδίες, η απόδοση βαθμού για όλους αυτής της κατηγορίας στο 26ο έτος υπηρεσίας χωρίς αστερίσκους και εθελούσιες επιλογές. Παράλληλα δεν τιμά κανέναν στο Σώμα η απόδοση βαθμών στις δικαστικές αίθουσες και όχι από ένα αξιοκρατικό πλαίσιο.

Ο Υπουργός με την σειρά του διαβεβαίωσε πως οι προτάσεις θα μελετηθούν και θα αξιολογηθούν προσδοκώντας και ο ίδιος σε ένα αξιοκρατικό ενιαίο πλαίσιο δικαιότερο του παρόντος. Με βάση τις προτάσεις, οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα επεξεργαστούν το πλαίσιο ώστε να αξιοποιηθούν και να ενσωματωθούν στο σχέδιο που αναπτύσσει ήδη το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και του δόγματος όλα στο φως , το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι Ομοσπονδίες προανήγγειλαν ότι θα δημοσιοποιήσουν στις λεπτομέρειες του την κοινή πρόταση για το Βαθμολόγιο.

Τόσο η Π.Ο.Α.Ε.Φ. όσο και η Π.Ο.ΣΥ.ΦΥ. ευελπιστούν σε μια αξιοκρατική βαθμολογική ιεραρχία που σίγουρα θα αφορά σχεδόν το μισό του ανθρωπίνου δυναμικού του Σώματος και θα προάγει δικαιοσύνη.

Στην κατεύθυνση αυτή οι δύο ομοσπονδίες θα συνεχίσουν αυτή την εποικοδομητική συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο όμως και με την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία που είναι προς το συμφέρον όλων των συναδέλφων, χωρίς να ξεχνούν αν χρειαστεί και τον διεκδικητικό τους ρόλο .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo