• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Το Oruc Reis μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Barbaros περικυκλώνει την Κύπρο (χάρτες)

Θανάσης Αργυράκης 25-10-2020 17:41
Το Oruc Reis μπαινοβγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, το Barbaros περικυκλώνει την Κύπρο (χάρτες)
Αυτό που κάνει η Τουρκία με τα ερευνητικά σκάφη και τα πολεμικά πλοία της, είναι να «μαρκάρει» τις περιοχές που η ίδια διεκδικεί και, ως συνήθως, στη συνέχεια τις βαφτίζει τουρκικές

Μια στην ελληνική και μια στην τουρκική υφαλοκρηπίδα μπαινοβγαίνει και σήμερα ο τουρκικός πολεμικός στόλος που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis. Ταυτόχρονα, την Κύπρο «περικυκλώνει» εισβάλοντας στην ΑΟΖ της το έτερο τουρκικό ερευνητικό σκάφος, το Barbaros.

Με τη νέα Navtex, η Τουρκία έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο. Ωστόσο, δεν παραβιαζει τον 28ο Μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο. Και έως τώρα, ο τουρκικός στόλος δεν τον έχει περάσει.

Οπως και το προηγούμενο διάστημα, οι «έρευνες» γίνονται σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και εντός της τουρκικής.

Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει η Τουρκία με τα ερευνητικά σκάφη και τα πολεμικά πλοία της, είναι να «μαρκάρει» τις περιοχές που η ίδια διεκδικεί και, ως συνήθως, στη συνέχεια τις βαφτίζει τουρκικές, κατά παράβαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου.

Αρχικά, λοιπόν, το τελευταίο δίμηνο, αλλά και πιο πριν, με την πρώτη φάση των Navtex, ξεκίνησε να κάνει «έρευνες» ανάμεσα στον 28ο και τον 32ο Μεσημβρινό, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ακριβώς οι θαλάσσιες περιοχές που η Αγκυρα έχει δηλώσει πως θέλει «έξοδο» και τις θεωρεί τουρκικές. Γι' αυτό, τα σκάφη της μπαινοέβγαιναν στην ελληνική, την κυπριακή και την αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Να σημειωθεί πως η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου καθορίζει την ΑΟΖ των δύο χωρών στο ύψος του 28ου Μεσημβρινού. Ανατολικότερα, δηλαδή, όπου βρίσκεται το Καστελλόριζο, η περιοχή δεν ορίστηκε ανάμεσα σε Αθήνα και Κάϊρο.

Στη συνέχεια, στην δεύτερη φάση των Navtex, πλησίασε την περιοχή του Καστελόριζου και της Ρόδου. Κάτι που συνεχίζει έως σήμερα, με την ανανεωμένη Navtex.

Σε αυτό το στάδιο έφτασε στο σημείο να εισβάλει ακόμα και ενός των ελληνικών χωρικών υδάτων κοντά στο Καστελλόριζο.

Ολα αυτές οι κινήσεις εκδηλώνονται την ίδια ώρα που την Κύπρο κυριολεκτικά «κυκλώνει», όπως φαίνεται από την πορεία του, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Barbaros, μπαινοβγαίνοντας συνεχώς στην κυπριακή ΑΟΖ.

Να σημειωθεί πως Τούρκοι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται πως η Αγκυρα θα προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις και νοτίως της Κρήτης. Σε περιοχές της ζώνης που περιλαμβάνει το μνημόνιο για την ΑΟΖ, που υπέγραψαν η Αγκυρα με την «κυβέρνηση»-μαριονέτα της Τρίπολης. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo