Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για την νέα παράνομη Navtex

Newsroom L&O 25-10-2020 13:04 Τελευταία ενημέρωση: 25-10-2020 21:27
Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για την νέα παράνομη Navtex
Για κράτος-παρία που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης, κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών - Ο Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγία για διάβημα διαμαρτυρίας και ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων

Η νέα παράνομη Navtex από την τουρκική πλευρά αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνει, για πολλοστή φορά η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η γειτονική χώρα συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας, σχολιάζει το υπουργείο, προσθέτοντας πως η Τουρκία επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών:

Η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης. 

Η παράνομη αυτή ενέργεια αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης. 

Παράλληλα, η επανάληψη των παράνομων ενεργειών της τουρκικής πλευράς, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, εκθέτει ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.

Διαβάστε και:

Aντι-Navtex από την Ελλάδα με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex

Νέες NAVTEX από την Τουρκία για στρατιωτικές ασκήσεις ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo