Ελλάδα - Αλβανία στη Χάγη: Με 6 ή με 12 ναυτικά μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα;

Θανάσης Αργυράκης 23-10-2020 07:10 Τελευταία ενημέρωση: 23-10-2020 07:10
Ελλάδα - Αλβανία στη Χάγη: Με 6 ή με 12 ναυτικά μίλια τα ελληνικά χωρικά ύδατα;
Προβληματισμός υπάρχει σε Αθήνα και Τίρανα, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών να προσφύγουν στη Χάγη για την επίλυση των ελληνο-αλβανικών διαφορών

Προβληματισμός υπάρχει σε Αθήνα και Τίρανα, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών να προσφύγουν στη Χάγη για την επίλυση των ελληνο-αλβανικών διαφορών.

Τι θα περιλαμβάνει το συνυποσχετικό που πρέπει να συμφωνήσουν Ελλάδα και Αλβανία; Θα έχει μόνον τα θέματα της διευθέτησης των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ στο Ιόνιο, ή θα προστεθούν και άλλα ζητήματα; Θα πάνε οι δύο πλευρές στη Χάγη, με την Ελλάδα να έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ή οι συζητήσεις θα γίνουν στη βάση των 6 ναυτικών μιλίων;

Οι προβληματισμοί αυτοί ήδη εκφράζονται στα Τίρανα, όπως φαίνεται από εκτεταμένη αρθρογραφία ειδικών στον αλβανικό Τύπο.

Οι ίδιοι υποστηριζουν ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, προκειμένου Αθήνα και Τίρανα να καταλήξουν σε ένα συνυποσχετικό κείμενο, καθώς και η εκδίκαση της υπόθεσης, ενδεχομένως θα διαρκέσει δυόμισι με τρία χρόνια.

Στο μεταξύ, το πιθανότερο, η Αλβανία θα έχει πάρει το "διαβατήριο" για την ένταξή της στην ΕΕ. Κι' αυτό, χωρίς προηγουμένως να έχει επιλύσει τις διαφορές της με ένα κράτος μέλος της ΕΕ, και γειτονά της, την Ελλάδα.

Ενδεικτικές του προβληματισμού που αναπτύσσεται στα Τίρανα είναι οι επισημάνσεις που έκανε ο ειδικός σε θέματα δικαίου της θάλασσας, Οσμάν Μετάλλα.

Ο ίδιος είπε ότι "η Αλβανία σήμερα βρίσκεται μπροστά σε νέα προβλήματα που προέκυψαν κατά τις διαπραγματεύσεις του 2017- 2018".

Πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις που έκαναν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, Νίκος Κοτζιάς, και Ντίτμιρ Μπουσάτι.

"Τότε -εξηγεί ο καθηγητής- ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι η χώρα του προτίθεται να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 στα 12 ν.μ.. Η δήλωση αυτή για τα 12 ν.μ., που δεν υπήρχαν το 2009, επιδείνωσε τη θέση της Αλβανίας".

Οπως είναι γνωστό, το 2009 είχε υπογραφεί συμφωνία για την ΑΟΖ ανάμεσα στα Τίρανα και την Αθήνα, από τους τότε πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα, την οποία, ωστόσο, η Αλβανία κατήγγειλε αργότερα και ουδέποτε εφάρμοσε.

"Η αλβανική πλευρά -υποστηρίζει ο καθηγητής- δεν θα έπρεπε να δήλωνε ότι η επέκταση στα 12 ν.ν. δεν επηρεάζει την Αλβανία, διότι την επηρεάζει στο βόρειο τμήμα του Ιονίου, απέναντι από τις αλβανικές ακτές".

Να σημειωθεί ότι, αν και μετά την παραίτηση του Ν.Κοτζιά, τον Οκτώβριο του 2018, η Ελλάδα δεν προέβη σε επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο, πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κ.Μητσοτάκης, δήλωσε ότι αυτό θα γίνει.

Στο μεταξύ, έχει προηγηθεί η διευθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία, χωρίς προηγουμένως να έχει ασκήσει η Ελλάδα αυτό το δικαίωμά της στο Ιόνιο.

Μένει να φανεί τώρα, λοιπόν, σε ποια βάση θα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, προκειμένου να προκύψει ένα συνυποσχετικό μεταξύ τους.

Από τη μεριά του, ο πρώην πρέσβης της Αλβανίας στην ΕΕ, Γιόργκι Κότε, θέτει τα εξής ζητήματα:

  • "Ποια από τα σημεία των διαφορών θα κατατεθούν στη Χάγη;
  • Τι γίνεται σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά επιμένει να περιληφθεί στο συνυποσχετικό και η Συμφωνία του 2009 που ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας;
  • Το νομικό έγγραφο που θα κατατεθεί στη Χάγη θα πρέπει να περιέχει τόσο τα σημεία, στα οποία οι δύο πλευρές συμφωνούν, όσο και τις διαφορές τους.

Επιπλέον, τη διευκρίνιση ότι οι διαφορές δεν επιλύθηκαν μέσω διμερών πολιτικών και νομικών εργαλείων".

Διαβάστε επίσης:

Ελληνο-αλβανική ΑΟΖ: Από τον Κώστα Καραμανλή, στον Νίκο Κοτζιά, και τώρα στη ...Χάγη!

Ελλάδα και Αλβανία πάνε στη Χάγη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo