Oruc Reis-Navtex: Η Άγκυρα προαναγγέλλει νέες επιθετικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο (χάρτες)

Θανάσης Αργυράκης 22-10-2020 19:46
Oruc Reis-Navtex: Η Άγκυρα προαναγγέλλει νέες επιθετικές ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο (χάρτες)
Πώς η Άγκυρα θεωρεί ότι θα «ξεκόψει» το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από το Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο

Νέες κινήσεις που θα σημάνουν θεαματική κλιμάκωση των ενεργειών της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας, σηματοδοτούν οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου και οι απανωτές Navtex που εκδίδονται.

Ειδικότερα, χτες τη νύχτα, κι ενώ εκδιδόταν η νέα τουρκική Navtex, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάυ, σε συνέντευξή του στο CNN Turk, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η επόμενη κίνηση που δεν αποκλείεται να κάνει η Άγκυρα είναι «έρευνες» στις θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης.

«Bρισκόμασταν σε αυτήν την περιοχή (σ.σ. όπου πλέει το Oruc Reis, κοντά στο Καστελλόριζο) προτού αποσυρθούμε, στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις δραστηριότητές μας. Η περιοχή μας, την οποία καθορίσαμε με τη συμφωνία ΑΟΖ με τη Λιβύη, περιλαμβάνεται επίσης (σ.σ. στις τουρκικές δραστηριότητες). Αυτή περιλαμβάνει περιοχές νοτίως της Κρήτης».

Ως γνωστόν, η συμφωνία της Άγκυρας με την «κυβέρνηση»-μαριονέτα της Τρίπολης, με την οποία χαράσσεται με παντελώς αυθαίρετο τρόπο η ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης, περνάει ακριβώς δίπλα από την Κρήτη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο, αγνοώντας -εσκεμμένα- την υφαλοκρηπίδα αυτών των μεγάλων, κατοικημένων νησιών.

Ο χάρτης

Ενδιαφέρων, επίσης, είναι ο χάρτης τον οποίο παρουσίασε ο Φ. Οκτάυ στην τηλεοπτική εκπομπή.

Εκεί με κόκκινο χρώμα φαίνονται οι βλέψεις της Τουρκίας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων, όχι μόνο στο Καστελόριζο, αλλά και στα νησιά Κρήτη, Ρόδο, Κάρπαθο κλ.π.

Με πράσινο χρώμα, επίσης, παρουσιάζεται η συνέχεια των βλέψεων της Άγκυρας, στην δήθεν τουρκολιβυκή ΑΟΖ.

Ο χάρτης, βέβαια, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αντιγραφή του χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», με διαφορετικά χρώματα.

Ήδη, τους προηγούμενους μήνες με τις επανειλημμένες Navtex, η Τουρκία επιχείρησε να «μαρκάρει» τις θαλάσσιες περιοχές ανοικτά στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, ως δική της υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Στη συνέχεια, πλησίασε εντός των χωρικών υδάτων του συμπλέγματος του Καστελλόριζου.

Τώρα, με τη νέα Navtex δείχνει τις βλέψεις της στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Καστελλόριζο και Ρόδο. Δεν αποκλείεται, επίσης, να επιχειρήσει την αμφισβήτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων και προς την κατεύθυνση της Ρόδου.

Κατ' αυτό τον τρόπο, η Τουρκία θεωρεί ότι θα «ξεκόψει» το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, από το Νότιο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κατόπιν, όπως άφησε να εννοηθεί ο Φ. Οκτάυ, δεν αποκλείεται να συνεχίσει νοτίως της Κρήτης.

Το Oruc Reis

Αναφερόμενος στις τωρινές κινήσεις του Oruc Reis, ο ίδιος:

- Ισχυρίστηκε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «H υφαλοκρηπίδα μας είναι εδώ», είπε. Και πρόσθεσε: «Μπορούμε να κάνουμε έρευνα εδώ, όπου θέλουμε. Δεν χρειαζόμαστε την άδεια ή την έγκριση κανενός για να το κάνουμε αυτό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα συνεχίσουμε την έρευνα μας».

- Είπε ότι «το ζήτημα των 12 ναυτικών μιλίων το αντιμετωπίζουμε ως casus belli» (σ.σ. αιτία πολέμου).

Το δικαίωμα της Ελλάδας, βάσει του διεθνούς Δικαίου, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, από 6 στα 12 ναυτικά μίλια, αμφισβητεί ουσιαστικά τώρα ο τουρκικός στόλος πολεμικών που συνοδεύει το Oruc Reis, πλησιάζοντας το Καστελόριζο σε απόσταση ακόμα και 7-8 ναυτικών μιλίων.

- Επέρριψε τις ευθύνες στην Ελλάδα, διότι, όπως είπε, έχει αξιώσεις σε τουρκικές περιοχές(!).

«Φανταστείτε -είπε- ότι ο γείτονάς σας έχει αξιώσεις στη γη σας και μετά γυρνάει και σας λέει "ένα λεπτό, προκαλείς πρόβλημα"».

Η Κύπρος

Τέλος, ανέφερε ότι ο τουρκικός στόλος ερευνητικών και πολεμικών σκαφών θα συνεχίσει να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ.

«Θα συνεχίσουμε σε αυτήν την περιοχή και θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε έρευνες, στο πλαίσιο των αδειών που έλαβε η TPAO από την "ΤΔΒΚ" (σ.σ. τα κατεχόμενα) την οποία εμείς αναγνωρίζουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo