Στο ΣτΕ προσέφυγαν συνταξιούχοι και σωματεία για τη μη επιστροφή των περικοπών επικουρικών και δώρων

Κατερίνα Μάνθου 21-10-2020 18:09
Στο ΣτΕ προσέφυγαν συνταξιούχοι και σωματεία για τη μη επιστροφή των περικοπών επικουρικών και δώρων
«Πέτρα του σκανδάλου» πρόσφατη υπουργική απόφαση

Την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Εργασίας ( Φ.11321/35005/1528 14.10.2020 ) η οποία δεν προβλέπει επιστροφή των περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και τρία ακόμα σωματεία συνταξιούχων (ΗΣΑΠ, κ.λπ.). Μάλιστα οι σχετικές προσφυγές θα συζητηθούν στην Ολομέλεια ΣτΕ.

Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της υπουργικής απόφασης καθώς όπως αναφέρουν αυτή δεν προβλέπει την επιστροφή των περικοπών από επικουρικές και δώρα παρά το γεγονός ότι οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ.

Μεταξύ άλλων στις προσφυγές τους στο ΣτΕ οι συνταξιούχοι επισημαίνουν πως η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντίθετη:

-στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη,

- στο άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και

-στο  άρθρο  1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Ακόμη, αναφέρουν πως η επίμαχη απόφαση παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών αλλά   είναι  αντίθετη  και  στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος. Τέλος,   η απόφαση σύμφωνα με τους προσφεύγοντες παραβιάζει το δεδικασμένο  των υπ΄  αριθμ.  2287-2288/2015 αποφάσεων της Ολομέλειας ΣτΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo