Λ. Οικονόμου: Υπέρτατη προσφορά του Έλληνα Αστυνομικού στην προστασία των πολιτών (εικόνες)

Newsroom L&O 20-10-2020 18:38
Λ. Οικονόμου: Υπέρτατη προσφορά του Έλληνα Αστυνομικού στην προστασία των πολιτών (εικόνες)
Σύσσωμη η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παρέστη στην καθιερωμένη δοξολογία για τον Προστάτη του Σώματος, Άγιο Αρτέμιο, για την Ημέρα της Αστυνομίας

Η 20η Οκτωβρίου έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση της Πολιτείας ως «Ημέρα της Αστυνομίας», ενώ παράλληλα τιμάται και ο Προστάτης του Σώματος, Μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος. Με την καθιέρωση της ημέρας αυτής, η Πολιτεία τιμά την Ελληνική Αστυνομία για την προσφορά της στην Πατρίδα και την κοινωνία.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λ. Οικονόμου, με ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη επέτειο ως «ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής όσων θυσιάστηκαν στην εκτέλεση του καθήκοντος».

Ο Άγιος Αρτέμιος έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Τον χαρακτήριζε η βαθιά χριστιανική πίστη, η ισχυρή θέληση, το άκαμπτο ψυχικό σθένος. Εργάσθηκε με πάθος για την ειρήνη, την ευνομία, την ελευθερία και την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς.

Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτιμώντας το ήθος και τις αρετές του, διόρισε τον Άγιο Αρτέμιο Ανώτερο Διοικητή όλης της Αιγύπτου. 

Η θαρραλέα αντίστασή του απέναντι στην παρανομία του αυτοκράτορα Ιουλιανού του Παραβάτη, ο οποίος θέλησε να καταργήσει με τη βία τη χριστιανική πίστη, είχε ως αποτέλεσμα την καθαίρεσή του, το βασανισμό του και το μαρτυρικό του θάνατο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, «με αυτή ακριβώς τη στάση ζωής του ο Άγιος Αρτέμιος αποτέλεσε διαχρονικό πρότυπο συνέπειας, ευθύνης, ήθους, πηγή άντλησης δύναμης και θάρρους.

Αυτές τις αρχές και αξίες τιμούμε σήμερα.

Η σημερινή όμως μέρα αποτελεί και ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής όσων θυσιάστηκαν στην εκτέλεση του καθήκοντος. Σ’ αυτούς που με αυταπάρνηση προσέφεραν τη ζωή τους θυσία στο βωμό του χρέος. Η θυσία τους αποτελεί την υπέρτατη έκφραση προσφοράς του Έλληνα Αστυνομικού για την προστασία των πολιτών και της κοινωνίας.»

Νωρίτερα, για την «Ημέρα της Αστυνομίας» και τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Διευθυντή της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Κιούλου.

Παρέστησαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ανάγνωσε την Ημερήσια Διαταγή, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων :

«Ο Προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρας Άγιος Αρτέμιος εορτάζεται σήμερα 20 Οκτωβρίου, συμβολίζοντας, μέσω της ιερής μορφής του, αξίες, που μετουσιώνουν την ουσία της αποστολής του Σώματος…….….

…..Η σύνδεση του πολιτιστικού πλούτου και της ιστορικής μας πορείας με το σήμερα είναι αναγκαίο να επιτυγχάνεται μέσα από δράσεις και ενέργειες, προσδίδοντας ιδιαίτερη αίγλη στην ιστορία του Σώματος. Η σημερινή ημέρα συνδέεται πλέον με τη δημιουργία και το άνοιγμα των πυλών του ιστορικού Μουσείου της Ελληνικής Αστυνομίας στους χώρους της πρώην Σχολής Αξιωματικών, το οποίο έλειπε από το Σώμα και πλέον μέσω του συγκεκριμένου έργου περιγράφονται συλλογικές αξίες, ήθη και υλικές αξίες αυτών, καταλείποντας το αποτύπωμά τους μέσα στο χρόνο…..

….Ιδιάζουσες και ιδιόμορφες συνθήκες κοινωνικής, πολιτικής και ανθρωπιστικής φύσεως χαρακτηρίζουν κατά το έτος 2020 την «Ημέρα της Αστυνομίας……...…..συνθήκες, όπως η πανδημία του Κορωνοϊού και η προσπάθεια μαζικής εισόδου μεταναστών στα ανατολικά και βόρεια σύνορα της Χώρας μας, έρχονται να αναδείξουν πολλαπλώς την αποτελεσματικότητά μας κατά τη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, τα οποία χρήζουν της δυναμικής και άμεσης παρέμβασής μας, και επισημαίνουν το βαρύνουσας σημασίας έργο μας...…

…...Αναλογιζόμενοι το χρέος απέναντι στην Πολιτεία, στην Κοινωνία και στον πολίτη, το οποίο απορρέει από την υποχρέωσή μας για θωράκιση του αισθήματος της ασφάλειας, προχωράμε με υπευθυνότητα και με ορθό προγραμματισμό και σχεδιασμό, στην υλοποίηση ενός στρατηγικού και επιχειρησιακού οικοδομήματος προληπτικής αστυνόμευσης……..

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo