Βουλγαρία - Β. Μακεδονία: Διαπραγματεύονται τη δική τους "Συμφωνία των Πρεσπών";

Θανάσης Αργυράκης 19-10-2020 19:21
Βουλγαρία - Β. Μακεδονία: Διαπραγματεύονται τη δική τους
Αυτό άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας
Μια νέα συμφωνία τύπου Πρεσπών, φέρονται να διαπραγματεύονται Σόφια και Σκόπια, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, και επικεφαλής του θεωρούμενου ως σκληροπυρηνικού, εθνικιστικού κόμματος, VMRO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με τους ισχυρισμούς του αρχηγού του «αδελφού» του κόμματος, στα Σκόπια, VMRO-DPMNE, Χριστιάν Μιτσκόσκι, ότι η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχάριεβα, έχει προτείνει την υπογραφή μιας νέας συμφωνίας Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας, παρόμοιας με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε:

«Κανόνας νούμερο ένα στη Διπλωματία είναι να σιωπούμε όταν διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Μάλλον για το λόγο αυτό η συνάδελφός μου, Ζαχάριεβα δεν μιλάει και πολύ για το θέμα». Δήλωση που ερμηνεύεται ως παραδοχή ότι πράγματι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ των δύο πρωτευουσών με αυτό το αντικείμενο.

Πάντως, ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι η Σόφια εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ. Υποστήριξε, δε, ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει αλλάξει τα σχολικά βιβλία ιστορίας, ότι υπάρχει αντιβουλγαρική ρητορική και ότι "κλέβουν" τη βουλγαρική ιστορία.

Απαισιοδοξία

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, δεν εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος για τις εξελίξεις.

Ειδικότερα:

-Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην διεξαχθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη το Δεκέμβριο, εξαιτίας των ενστάσεων της Βουλγαρίας.

-Παρατήρησε ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα είναι αποκλειστικά της χώρας του, αλλά και της ευρωπαϊκής εικόνας της γειτονικής Βουλγαρίας. Πρωτίστως, όμως, της ίδιας της ΕΕ και των θεμελιωδών αξιών της.

-Διευκρίνισε, πάντως, ότι γίνονται διπλωματικές προσπάθειες, αλλά «το πεδίο δεν είναι απεριόριστο».

-Εξέφρασε τη διαφωνία του ότι το έργο της μεικτής «Μακεδονο»- Βουλγαρικής Επιτροπής για τα σχολικά βιβλία δεν είναι θετικό, και αντίθετα το χαρακτήρισε παραγωγικό.

-Είπε ότι γίνονται προσπάθειες βελτίωσης των διμερών σχέσεων με τη Σόφια και σύντομα, τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, θα φανούν τα αποτελέσματα. "Είναι αλήθεια -είπε- ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος, μιλάμε για μερικές εβδομάδες. Υπάρχουν μεγάλες φιλοδοξίες στο Βερολίνο, για να πετύχει αυτή η διαδικασία. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειές μας να συνεννοηθούμε με τη Βουλγαρία για τα ζητήματα στα οποία είναι δυνατή η συνεννόηση. Αυτό όμως ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνει την ταυτότητα και τη «μακεδονική γλώσσα».

-Ανέφερε ότι «το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό στον 21ο αιώνα και σε αυτή την ήπειρο δεν μπορεί να αμφισβητείται. Δεν μπορείς να είσαι Ευρωπαίος, όταν παρεμβαίνεις στο δικαίωμα ενός λαού να προσδιορίζει εαυτόν και τι γλώσσα μιλάει. Δεν είναι αυτός ο τρόπος να χτιστεί μία υγιής φιλία».

-Σημείωσε, τέλος, ότι, εάν όλα πάνε καλά, η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να ανοίξει την πρώτη ομάδα διαπραγματευτικών κεφαλαίων έως το τέλος του 2021. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo