Θεαματική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Θανάσης Αργυράκης 19-10-2020 07:21
Θεαματική αναβάθμιση της τουρκικής επιθετικότητας στα ελληνικά χωρικά ύδατα
Η εισβολή του Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα, την Κυριακή, καταγράφτηκε για πρώτη φορά

Επικίνδυνη, ποιοτική αναβάθμιση των προβοκατόρικων κινήσεων της Αγκυρας, ευθέως, σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καταγράφτηκε το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, ήδη άρχισαν οι δηλώσεις για αύξηση της στρατιωτικής θητείας στο Στρατό Ξηράς.

Δύο νέες κινήσεις σηματοδοτούν τις βλέψεις της Τουρκίας, οι οποίες ναι μεν είναι γνωστές εδώ και καιρό, πλην όμως, τώρα τις προωθεί στην πράξη:

1. Η είσοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, Oruc Reis, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, για πρώτη φορά τόσο κοντά στο Καστελόριζο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

2. Η προαναγγελία ζωνών έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, που καλύπτουν σχεδόν το μισό Πέλαγος.

Η εισβολή

Η εισβολή του Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα, την Κυριακή, καταγράφτηκε για πρώτη φορά.

Μέχρι τώρα, οι απειλές της Αγκυρας είχαν να κάνουν με την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο ύψος του Καστελόριζου.

Τώρα, παρατηρείται μια ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής τακτικής που στοχεύει στα ίδια τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Oruc Reis, εισέβαλε στα 11,5 ναυτικά μίλια από την Στρογγύλη. Δηλαδή, δεν παραβίασε απλά την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, αλλά τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.

Κατόπιν τούτου, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Εάν το ερευνητικό σκάφος μπήκε στην ελληνική αιγιαλίτιδα και έφτασε τόσο κοντά στο Καστελόριζο, πόσο πολύ πλησίασαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν το Oruc Reis;

Ως γνωστόν, τα πλοία που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος πλέουν σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από αυτό.

Ως εκ τούτου, αυξάνονται θεαματικά οι υποψίες, σύμφωνα με τις οποίες, ειδικά τα τουρκικά πολεμικά σκάφη που έπλεαν βόρεια του Oruc Reis, προσέγγισαν το Καστελόριζο, πιθανώς, σε απόσταση 6,5 με 7 ναυτικών μιλίων.

Να σημειωθεί ότι η τελευταία Navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία, "δέσμευσε", με το έτσι θέλω, ως περιοχή ερευνών του Oruc Reis, μια ζώνη που φτάνει σε απόσταση 6,5 ναυτικών μιλίων από το σύμπλεγμα των ελληνικών νησιών.

Η συνοδεία του ερευνητικού σκάφους αποτελείτο χτες από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία, καθώς και δύο υποβρύχια.

Κατά πληροφορίες, ελληνικές δυνάμεις (πολεμικά πλοία και υποβρύχια) παρακολουθούσαν τις κινήσεις του τουρκικού στολίσκου.

Τα χωρικά ύδατα

Να σημειωθεί ότι τα χωρικά ύδατα - αιγιαλίτιδα ζώνη είναι ζώνες που ασκούνται κυριαρχικά εθνικά δικαιώματα. Ουσιαστικά, τα χωρικά ύδατα, όπως ορίζονται από το διεθνές Δίκαιο, είναι η σαφής προέκταση του εδάφους μιας χώρας.

Βάσει της διεθνούς νομοθεσίας, κάθε χώρα έχει το δικαίωμα, μονομερώς να αυξήσει τα χωρικά ύδατά της, στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα, έως τώρα, δεν το έχει ασκήσει, και διαθέτει χωρικά ύδατα μήκους 6 ναυτικών μιλίων.

Ωστόσο, το ότι δεν τα έχει επεκτείνει η Ελλάδα, για λόγους που έχουν να κάνουν με τα ελληνοτουρκικά, επουδενί σημαίνει ότι έχει απεμπολήσει αυτό το δικαίωμά της. Και πολύ περισσότερο ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις ακόμα και σε περιοχές αποκλειστικής εθνικής κυριαρχίας.

Η Ελλάδα, διαχρονικά, υποστηρίζει ότι το μοναδικό θέμα στην ατζέντα ενός ενδεχόμενου ελληνοτουρκικού διαλόγου, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ούτε καν θέτει υπό συζήτηση το αναφαίρετο δικαίωμά της στην επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ν.μ.

Με την χτεσινή επιθετική κίνησή της, η Τουρκία, σε συμβολικό αλλά και πρακτικό επίπεδα, αμφισβητεί τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια.

Ως γνωστόν, εδώ και χρόνια η Τουρκία "απειλεί" τη χώρα μας με πόλεμο (casus belli), από τη στιγμή που αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της. Κοντολογίς, αμφισβητεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς Δικαίου.

Ερευνα-διάσωση

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο της αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, εντάσσεται και η προβοκατόρικη εξαγγελία κυβερνητικού στελέχους της Τουρκίας περί επέκτασης της ζώνης έρευνας και διάσωσης μέχρι το μέσον του Αιγαίου Πελάγους.

Η ζώνη αυτή είναι μέσα σε περιοχές αποκλειστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, και, ως εκ τούτου, τέτοιου είδους προαναγγελίες έχουν ως στόχο την αμφισβήτηση των ίδιων των χωρικών υδάτων της.

Να σημειωθεί ότι, εδώ και χρόνια, συνεχώς σημειώνονται "κόντρες" ανάμεσα στα ελληνικά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα, καθώς και στα πλωτά μέσα του ελληνικού και του τουρκικού Λιμενικού, σε περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ναυαγών, συνδρομής σε περιπτώσεις ναυτικών ατυχημάτων, λεμβών με πρόσφυγες και μετανάστες, κ.ο.κ.

Επανειλημμένως, ελικόπτερα και σκάφη του τουρκικού Λιμενικού (ανήκει στο πιο σκληρό κομμάτι του τουρκικού κατασταλτικού μηχανισμού, τη Στρατοχωροφυλακή) εισβάλλουν στις ζώνες των ελληνικών κυριαχικών δικαιωμάτων που ορίζονται με βάση τα χωρικά ύδατα (6 ν.μ.) και το μήκος του εναέριου χώρου (10 ν.μ.).

«Δυνητική»(;) κυριαρχία

Την ίδια στιγμή που κλιμακώνονται ποιοτικά οι τουρκικές κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας, υπό την εκκωφαντική σιωπή της ΕΕ, στην Αθήνα άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες και πολιτικοί δηλώνουν ότι τα 6 ναυτικά μίλια "είναι η κόκκινη γραμμή" της Ελλάδας, και άλλοι ότι τα 12 ναυτικά μίλια είναι "η δυνητική κυριαρχία" της χώρας μας.

Μηνύματα, τα οποία διόλου αποθαρρυντικά λειτουργούν απέναντι στους προβοκατόρικους σχεδιασμούς της Αγκυρας.

Χτες, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, Real News, είπε χαρακτηριστικά: "Η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική κυριαρχία είναι τα 6 μίλια, και η δυνητική ελληνική κυριαρχία είναι τα 12 μίλια. Αυτό είναι ένα μονομερές δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα το ασκήσει , όταν και όποτε αποφασίσει. Είναι καθαρά δική μας απόφαση και σίγουρα θα ήταν λάθος να το ασκήσουμε υπό πίεση και ως σπασμωδική κίνηση".

Προηγουμένως, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, είχε δηλώσει ότι η κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα είναι τα 6 ναυτικά μίλια. Δηλαδή, όχι η παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, όχι και η παραβίαση των 12 ναυτικών μιλίων.

Πάντως, οι τοποθετήσεις των δύο πολιτικών δεν απέχουν ιδιαίτερα.

Αύξηση της θητείας;

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, όπου η Αγκυρα δείχνει να κερδίζει έδαφος χωρίς να ρίξει ούτε μια ντουφεκιά, και με η Αθήνα να μετατοπίζει συνεχώς τις "κόκκινες γραμμές" της, χτες ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεναέριξε την "ιδέα" για αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες.

Να σημειωθεί ότι, επανειλημμένως, σειρά κυβερνήσεων έχει εξαγγείλει την "αναδιάρθρωση" των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά καμία δεν έχει τολμήσει να το κάνει πράξη. Ούτε καν να κλείσει τις περιττές μονάδες που διαπιστωμένα υπάρχουν σε κάποιες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Και όσοι αντιμετώπισαν το θέμα, μόνο, δια της αυξήσεως της θητείας, απλά κατηγορήθηκαν για προχειρότητα.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι, αύξηση της θητείας, χωρίς ριζοσπαστικές τομές στις Ενοπλες Δυνάμεις, και αναδιάρθρωσή τους με βάση τα πιο προωθημένα μοντέλα διεθνώς, στην εκπαίδευση και τα σύγχρονα οπλικά συστήματα, ελάχιστα θα συμβάλλει στην καλυτέρευση του αξιόμαχου των Ελλήνων φαντάρων και αξιωματικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo