Αγιά Σοφιά: Κάλυψαν τα μάρμαρα με ξύλινες κατασκευές

Θανάσης Αργυράκης 17-10-2020 19:00
Αγιά Σοφιά: Κάλυψαν τα μάρμαρα με ξύλινες κατασκευές
Ακόμα και μερίδα του τουρκικού Τύπου στηλιτεύει τις ενέργειες της Άγκυρας

Πυρά ακόμα και από μερίδα του τουρκικού Τύπου δέχεται η Αγκυρα για την Αγία Σοφία.

Ειδικότερα, σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι:

- Δεν τηρούνται οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει δώσει η UNESCO για την Αγιά Σοφιά, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

- Παρά το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές υποστήριζαν ότι τα μωσαϊκά και άλλα έργα θα παρέμεναν καλυμμένα μόνο κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής, αυτά είναι συνεχώς καλυμμένα.

- Μωσαϊκά καλύφθηκαν με ξύλινες κατασκευές, αν και βρίσκονται εκτός του χώρου της μουσουλμανικής προσευχής.

Χαρακτηριστικά, η ιστοσελίδα Duvar τονίζει ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στην Αγιά Σοφιά παραβιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές που δόθηκαν από την UNESCO. Μάλιστα, παρουσιάζει και φωτογραφίες με τα καλυμμένα έργα στην Αγιά Σοφιά.

Επίσης, στο τελευταίο τεύχος του τουρκικού περιοδικού για θέματα Αρχιτεκτονικής, Mimarlik, υπογραμμίζεται ότι, μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες από την επαναλειτουργία της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, τα μωσαϊκά καλύφθηκαν παράνομα και οποιαδήποτε εργασία συντήρησης σε αυτά κατέστη αδύνατη.

Η σπουδή αυτή, αλλά και η μετατροπή του μουσείου σε τζαμί δίχως να ληφθούν υπόψη άλλες γνώμες, έχουν προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή, προσθέτει το περιοδικό.

Ειδικότερα, ο καθηγητής, Ζεϋνέπ Αχουνμπάϊ (Zeynep Ahunbay) παρατηρεί ότι:

- Θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί στην UNESCO σχέδιο για τις σχετικές παρεμβάσεις στην Αγιά Σοφιά.

- Oι τουρκικές αρχές είχαν κάνει λόγο για ελάχιστες παρεμβάσεις, υποσχόμενες πως κανένα από τα μωσαϊκά δεν θα υφίστατο βλάβη και ότι θα παρέμεναν απλώς καλυμμένα στη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής.

Ωστόσο, τα μωσαϊκά που βρίσκονται πάνω από την νότια πύλη της Αγίας Σοφίας και την είσοδο του αυτοκράτορα καλύφθηκαν με ξύλινες κατασκευές, παρότι βρίσκονται εκτός του χώρου της μουσουλμανικής προσευχής.

- Τα μωσαϊκά, μάρμαρα και πλακίδια της Αγίας Σοφίας αποτελούν έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και οι διεθνείς οδηγίες επιτάσσουν να παραμένουν ανέπαφα, ανεξαρτήτως της χρήσης του χώρου.

- Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε χώρο προσευχής διέκοψε τα έργα αποκατάστασης που πραγματοποιούνταν στο βόρειο εσωτερικό τοίχο. Ταυτόχρονα, έμειναν εκκρεμή και τα σχέδια για το εξωτερικό του κτιρίου.

- Η σχεδιαζόμενη τοποθέτηση σκαλωσιάς στο εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς θα είναι αδύνατον να γίνει, με την νέα λειτουργία της Αγιάς Σοφιάς ως χώρου προσευχής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo