• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Δοκιμές S-400: Η Άγκυρα δοκιμάζει την «ανοχή» των ΗΠΑ (βίντεο)

Θανάσης Αργυράκης 16-10-2020 20:03
Δοκιμές S-400: Η Άγκυρα δοκιμάζει την «ανοχή» των ΗΠΑ (βίντεο)
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν έχει αναπτύξει ούτε και έχει θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το οπλικό σύστημα

Δοκιμάζει την «ανοχή» που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ έναντί της, η Τουρκία, η οποία φέρεται να προχώρησε σε δοκιμές των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων, S-400.

Παρ' ότι η Άγκυρα προέβη σε αυτό το νέο βήμα, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται, δεν έχει αναπτύξει ούτε και έχει θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία το οπλικό σύστημα.

Κάτι που κατά τις ΗΠΑ, υποτίθεται ότι είναι «κόκκινη γραμμή», και στην περίπτωση που η Τουρκία θα το υπερβεί, θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Πρόσφατα, πάντως, όταν υπήρξαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, τα ραντάρ των S-400 (όχι οι πυραυλικές συστοιχίες) χρησιμοποιήθηκαν, προκειμένου να εντοπιστούν ελληνικά F-16 που πετούσαν από την Κρήτη στην Κύπρο, υπήρξαν φήμες για εντονότατες αντιδράσεις στις ΗΠΑ, ειδικά από τους κύκλους που επιθυμούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Πάντως, ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον έσπευσε να διαψεύσει μετά βδελυγμίας ότι οι S-400 χρησιμοποιήθηκαν κατά των ελληνικών (ΝΑΤΟϊκών) F-16.

Με αφορμή τις τουρκικές δοκιμές που έγιναν σε πεδίο βολής στη Μαύρη Θάλασσα, η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει η δοκιμή, την καταδικάζει «με τον ισχυρότερο τρόπο, ως ασυμβίβαστη με τις ευθύνες της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ και στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ»

Μένει να φανεί, βέβαια, ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Αγκυρας, εάν δηλαδή ενεργοποιήσει και θέσει σε επιχειρησιακή χρήση τους S-400, και τι θα κάνει μέχρι τότε η Ουάσιγκτον.

Ως γνωστόν, οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις επειδή έχει αποκτήσει ρωσικό οπλικό σύστημα, το οποίο μπορεί να "απειλήσει" τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη.

Βίντεο στα social media από τις δοκιμές που φέρεται να έκανε η Τουρκία.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo