Μητσοτάκης: Θέμα στη Σύνοδο Κορυφής και οι τουρκικές προκλήσεις (βίντεο)

Newsroom L&O 15-10-2020 16:57 Τελευταία ενημέρωση: 15-10-2020 18:29
Μητσοτάκης: Θέμα στη Σύνοδο Κορυφής και οι τουρκικές προκλήσεις (βίντεο)
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει συζήτηση επί των νέων περιστατικών που προέκυψαν από την στάση της Άγκυρας, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη

Στην τουρκική προκλητικότητα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του

στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπογράμμισε μάλιστα ότι παρά το γεγονός πως το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού πρόκειται να γίνει συζήτηση για τις προκλήσεις της Τουρκίας.

 

Πιο συγκεκριμένα η δήλωση του πρωθυπουργού της χώρας, είναι η εξής:

«Η προγραμματισμένη ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής αφορούσε πρωτίστως το Brexit και την Κλιματική αλλαγή. Δυστυχώς όμως, η επικαιρότητα μας υποχρεώνει να προσθέσουμε και άλλα θέματα τα οποία θα χρειαστεί να συζητήσουμε.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, συνολικά, στην Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του CΟVID. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, ακόμα, αρκετά καλύτερα. Θα χρειαστεί, όμως, απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγείλει οι ειδικοί.

Θέλω, επίσης, να επισημάνω ότι εφόσον οι ειδικοί μας υποδείξουν την ανάγκη να πάρουμε πρόσθετα μέτρα τοπικού -το ξανατονίζω- τοπικού χαρακτήρα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε για να περιορίσουμε την όποια τοπική διασπορά της επιδημίας.

Είχα την ευκαιρία να ζητήσω από τον Πρόεδρο Michel να προσθέσουμε στη συζήτησή μας και το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καίτοι δεν βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη. Και συμφώνησε ο Πρόεδρος Michel και το θέμα αυτό θα συζητηθεί αύριο.

Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου -όπως το έκανα ήδη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και απέναντι στην Κύπρο, με την πρόσφατη έξοδο του Oruc Reis εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και για την απαράδεκτη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, στην Κύπρο.

Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να παραμένει συνεπής στην προκλητική της και επιθετική της συμπεριφορά. Την ίδια συνέπεια επιβάλλεται να επιδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την εφαρμογή των αποφάσεων που η ίδια έχει λάβει, προκειμένου η συμπεριφορά αυτή -εφόσον συνεχιστεί- να έχει τις ανάλογες συνέπειες».

Διαβάστε και:

Παρίσι και Βερολίνο έδωσαν διορία μια βδομάδα στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις

Μακρόν: Αύριο θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo