Θάνος Ντόκος: Από την παραίτηση, πρωθυπουργικός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας

Θανάσης Αργυράκης 13-10-2020 19:40
Θάνος Ντόκος: Από την παραίτηση, πρωθυπουργικός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας
Τα λεχθέντα του Θ. Ντόκου περί «συνεκμετάλλευσης» Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως εντός του κυβερνώντος κόμματος

Όταν προ διμήνου, σε μια περίοδο οπότε και πάλι το Oruc Reis μπαινοέβγαινε στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, ο τότε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, υποστήριξε ότι το τουρκικό σκάφος έκανε "έρευνες", σε αντίθεση με την κυβερνητική "γραμμή" ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, το μέγαρο Μαξίμου τον "παραίτησε".

Αντίθετα, όταν τον Φεβρουάριο του 2020, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνος Ντόκος, εξέθεσε για πολλοστή φορά, σε συνέντευξή του, την πρότασή του περί "συνεκμετάλλευσης", η παραίτηση που υπέβαλε, μετά από τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε, δεν έγινε δεκτή.

Τώρα, ο Θ. Ντόκος αναβαθμίζεται και παίρνει τη θέση του Α. Διακόπουλου, ως Νο1 σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί ότι τα λεχθέντα του Θ. Ντόκου περί "συνεκμετάλλευσης" Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, όχι τόσο από την αντιπολίτευση, όσο εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Η παραίτηση

Τότε, λοιπόν, μετά από μια ακόμη συνέντευξή του, εκείνη τη φορά σε κυπριακή εφημερίδα, και τις αντιδράσεις που υπήρξαν, ο Θ. Ντόκος δήλωσε: "Η παραίτηση είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού. Το λάθος μου είναι ότι άνοιξα ένα ζήτημα άκαιρο, καθαρά υποθετικό σε μία στιγμή που έχουμε πάρα πολλά ζητήματα τα οποία είναι καυτά και τρέχουν. Δεν είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον Πρωθυπουργό γιατί απουσιάζει στη Σαουδική Αραβία, αν θεωρηθεί ότι δημιούργησα πρόβλημα, η παραίτηση είναι δεδομένη".

Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αναπληρωτής σύμβουλος του πρωθυπουργού εξέθετε αυτές τις θέσεις του. Θέσεις ενός αξιωματούχου πλάι στον πρωθυπουργό, που, ως είναι φυσικό, η "απέναντι πλευρά" παρακολουθεί και καταγράφει με μεγάλη προσοχή. Και, πιθανότατα, θα τις χρησιμοποιήσει σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις.

Όπως και να 'χει, η παραίτησή του δεν έγινε αποδεκτή.

Και πάλι το Oruc Reis

Η περίοδος εκείνη ήταν ιδιαιτέρως "λεπτή" για τέτοιου είδους δηλώσεις. Πόσο μάλλον, αφού το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έκανε την πρόβα τζενεράλε του στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, με εμφανή στόχευση την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τότε, τον Φεβρουάριο του 2020, και πάλι είχε "εισβάλλει" στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κάτι, ωστόσο, που υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς και "κύκλοι" του υπουργείου Άμυνας, είχαν αποδώσει στον... κακό καιρό και στους... ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Βέβαια, όπως αποδεικνύεται, μετά τις πολλαπλές "εισβολές" των τελευταίων μηνών, και σήμερα, του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο αμφισβήτησης της θαλάσσιας περιοχής και διεκδίκησής της από την Τουρκία.

Καζάν-καζάν

Των δηλώσεων του Θάνου Ντόκου το 2020, είχαν προηγηθεί συνεντεύξεις του, στο τέλος του 2019.

Ειδικότερα, τον Νοέμβριο του 2019 ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας είχε πει: "Όσον αφορά στα ενεργειακά, η "διπλωματία των κανονιοφόρων" δεν συμβάλλει στην εύρεση λύσης, ούτε αρμόζει ως συμπεριφορά σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Θεωρώ, παρόλα αυτά, ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης σε θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς στο τραπέζι παραμένει και η ελληνοκυπριακή δέσμευση για δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι μπορούν να συμβάλλουν στην εύρεση λύσης, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση.

Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης [kazan-kazan] (σ.σ. η διατύπωση στα τουρκικά, αν και συχνά χρησιμοποιείται το win-win) μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο (σ.σ. στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης)".

Ανύπαρκτο όργανο

Με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές, το καλοκαίρι του 2019, ο Θ. Ντόκος τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού.

Προηγουμένως, ήταν διευθυντής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Ένας φορέας γνωστός για τους στενούς δεσμούς με κέντρα επιρροής στο εξωτερικό, που επανειλημμένως έχει δεχτεί επικριτικούς χαρακτηρισμούς ως "νεοφιλελεύθερο think tank, με "υποχωρητικές" θέσεις στα εθνικά ζητήματα".

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια προωθήθηκε η σχετική νομοθεσία για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ένας θεσμός, ο οποίος θα αποτελούσε σημαντικό πυρήνα επεξεργασίας πολιτικής και συμβουλών προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία της χώρας σε σειρά τομείς μείζονων ζητημάτων. Όχι μόνο στα εθνικά, αλλά μέχρι και σε θέματα φυσικών καταστροφών.

Σε αυτόν τον θεσμό θα μετείχαν ειδικοί, εμπειρογνώμονες, στρατιωτικοί, διπλωμάτες, κ.ο.κ. Ωστόσο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έμεινε στα χαρτιά.

Σύμβουλοι

Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με εντονότατη φημολογία, σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να έχουν περάσει στην "δικαιοδοσία" του Μεγάρου Μαξίμου.

Ως γνωστόν σημαντικό ρόλο φέρεται παίζει η Ελένη Σουρανή. Προηγουμένως, πρέσβης στην Αλβανία, και τώρα επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή ήταν που συναντήθηκε προ μηνών στο Βερολίνο με το "δεξί χέρι" του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Επίσης, η πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, και νυν πρέσβης την Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Στο μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, αρκετές φορές έχουν κληθεί και άλλοι. Τον Ιανουάριο του 2020 δημοσιεύθηκε σε ΜΜΕ -και δεν διαψεύσθηκε- ότι έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν οι εξής:

"Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, ο νέος γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής, Γιώργος Παγουλάτος, οι πρώην πρέσβεις, Γιώργος Κακλίκης και Παύλος Αποστολίδης, Γιώργος Ζέππος, Βασίλης Κασκαρέλης και οι καθηγητές - δραστήρια μέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρήστος Ροζάκης, Ιωάννης Γρηγοριάδης, Αλέξης Ηρακλείδης, Λουκάς Τσούκαλης (πρόεδρος ΔΣ ΕΛΙΑΜΕΠ), Παναγιώτης Τσάκωνας, Δημήτρης Καιρίδης κ.ά.".

Ελληνοτουρκικά

Όπως και σήμερα, έτσι και τότε, σε έξαρση βρίσκονταν τα ελληνοτουρκικά. Τότε, μάλιστα, είχε ανοίξει διάπλατα η συζήτηση για το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Γι' αυτό πραγματοποιήθηκαν ουκ ολίγες εκδηλώσεις.

Τον Φεβρουάριο του 2020, για παράδειγμα, μια τέτοια έκανε το ΕΛΙΑΜΕΠ, με θέμα "Μας συμφέρει η Χάγη;".

Σε αυτήν συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, και ο καθηγητής και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης.

Εκεί, πάντως, το στίγμα είδε δώσει η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε ανάρτηση που έκανε το ΕΛΙΑΜΕΠ στο twitter του, παρέθεσε τα εξής λόγια της: "Εγώ δεν νιώθω πως απειλούμαι από την Τουρκία. Δεν διακόπτεις το διάλογο σε καμία περίπτωση. Μούτρα κάνεις στον άντρα σου, δεν κάνεις στην εξωτερική πολιτική".

Μια άλλη, εξίσου ενδιαφέρουσα διοργάνωση ήταν αυτή του "Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη", της Άννας Διαμαντοπούλου, με θέμα "Προϋποθέσεις για την ειρήνη και την σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο".

Πήραν μέρος οι πρέσβεις των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάγιατ, του Ισραήλ, Γιόσι Αμράνι, της Τουρκίας, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, και ο Κυριάκος Λουκάκης, γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, και άλλοτε πρέσβης στην Τουρκία.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Κώστας Σημίτης, και ο πρώην διπλωμάτης και επικεφαλής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σημίτη, Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος, όπως λέγεται, ενδεχομένως θα είναι στη σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Εφόσον, βέβαια, ξεκινήσουν.

Στην εκδήλωση, ο Τούρκος πρέσβης, κινούμενος στις γνωστές θέσεις της Άγκυρας, τις οποίες αναπαρήγαγαν αξιωματούχοι της εκείνη την περίοδο, είπε ότι "θέλουμε ξεκάθαρες θαλάσσιες ζώνες και αεροδιαδρόμους".

Ουσιαστικά, δηλαδή, ξεκαθάριζε ότι η τουρκική θέση δεν είναι διάλογος για την υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ, αλλά πακέτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo