Καταγγελία ΕΑΥΑ: Βάζουν 20χρονους αστυφύλακες ως διαμεσολαβητές για τη διαχείριση διαδηλώσεων!

Newsroom L&O 08-10-2020 20:00
Καταγγελία ΕΑΥΑ: Βάζουν 20χρονους αστυφύλακες ως διαμεσολαβητές για τη διαχείριση διαδηλώσεων!
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών διερωτάται αν την ΕΛΑΣ τη διοικούν οι Στρατηγοί ή οι μυστικοσύμβουλοι...

 

Με μια άκρως επιθετική ανακοίνωση σε βάρος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (ΕΑΥΑ), καταγγέλλει ότι καλούνται 20χρονοι αστυφύλακες να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές σε διαχείριση διαδηλώσεων! Όπως έγινε γνωστό εγκρίθηκε η εκπαίδευση 50 αστυφυλάκων για να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο...

Η ΕΑΥΑ διερωτάται πώς θα εξασφαλίζεται επιστημονικά η εξειδίκευση για το χειρισμό τέτοιων καταστάσεων. Τονίζουν δε ότι στην «εκπαίδευση» που θα παρέχεται στους νεαρούς αστυφύλακες είναι ένα σεμινάριο μόλις επτά ημερών! Με σαφή ειρωνική διάθεση η Ένωση χαρακτηρίζει «φωστήρες» της Ηγεσίας όσους εμπνεύστηκαν αυτό το σχέδιο

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Θέμα: «20χρονοι Αστυφύλακες ως διαμεσολαβητές για την διαχείριση των διαδηλώσεων»

Ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών – Β/Α Αττικής – Δυτικής Αττικής και Πειραιά δηλώνουμε δημόσια την έντονη αντίδρασή μας και εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την έκδοση και σκοπιμότητα του υπ’ αριθ. 1728/20/2188073 εγγράφου που αφορά την έγκριση εκπαίδευσης πενήντα (50) νεοεξερχομένων Αστυφυλάκων που πρόσφατα τοποθετήθηκαν στα Αστυνομικά Τμήματα, με σκοπό την διαχείριση – διαπραγμάτευση – διαμεσολάβηση κατά τις διαδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα στην Αττική (!!!), βάσει του ν. 4703/2020 από 10/07/2020 και του Π.Δ. 73 από 07/09/2020, που αφορούν τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.

 Διερωτώμεθα:

  • Στα ανωτέρω διατάγματα δεν αναφέρεται πουθενά η ίδρυση Υπηρεσίας που θα αφορά την διαχείριση των δημόσιων συναθροίσεων από άπειρους Αστυφύλακες που μόλις αποφοίτησαν από τη Σχολή Αστυφυλάκων, τουναντίον γίνεται μια γενικόλογη αναφορά στα καθήκοντα του επικεφαλής Αξιωματικού Αστυνομικού – Λιμενικού διαμεσολαβητή.
  • Στην εν λόγω εκπαίδευση πως ακριβώς θα εξασφαλίζεται επιστημονικά η εξειδίκευση για τον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων; Στις σύγχρονες αστυνομίες του εξωτερικού ειδικοί διαμεσολαβητές αρκούνται σε ένα σεμινάριο επτά (7) στο σύνολο ημερών το οποίο αναλώνεται σε ομιλίες «περί ανέμων και υδάτων», ώστε να θεωρούνται «ειδήμονες»; Ή μήπως αυτές τις καταστάσεις διαχειρίζονται έμπειροι και καταρτισμένοι στο αντικείμενο αξιωματικοί και αστυνομικοί; Στις ερωτήσεις δε των εκπαιδευόμενων Αστυφυλάκων προς τους εκπαιδευτές, οι απαντήσεις που λαμβάνουν είναι γενικόλογες και αόριστες με χρήση ευήκοων επιχειρημάτων προκειμένου να  πείσουν τους εκπαιδευόμενους.
  • Ποιοι είναι αυτοί οι «φωστήρες» της Ηγεσίας που εκπονούν εν μία νυκτί τέτοιου είδους σχέδια; Το όλο εγχείρημα είναι σε γνώση και σε κοινή γραμμή με τη Φυσική Ηγεσία ή της δόθηκε έτοιμο από ιδιώτες συμβούλους που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελληνική Αστυνομία;

 Ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών – Β/Α Αττικής – Δυτικής Αττικής και Πειραιά είχαμε στηλιτεύσει την πολιτική που ακολούθησε η Ηγεσία η οποία απέφερε την «ερήμωση» των Αστυνομικών Τμημάτων από προσωπικό. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ακόμα και αυτός ο ανεπαρκής αριθμός Αστυφυλάκων που τοποθετήθηκε στα Αστυνομικά Τμήματα και ο οποίος θα αποτελούσε μια ανάσα για τους Διοικητές, θα χρησιμοποιείται σε αλλότρια από την αρχική τοποθέτησή τους καθήκοντα, ενώ άγνωστη παραμένει η υπηρεσιακή μοίρα των εν λόγω νέων συναδέλφων μας. Τα Αστυνομικά Τμήματα που αποτελούν το κύτταρο της ΕΛ.ΑΣ., αφού εκεί απευθύνονται καθημερινά οι φορολογούμενοι πολίτες, εκπέμπουν ένα τεράστιο SOS, με την ασφάλεια των πολιτών να βρίσκεται σε οριακό σημείο. Τα έχουμε θέσει πολλάκις στους αρμοδίους αλλά στου «κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα» που λέει και ο σοφός λαός.  

 Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, φορείς, συνδικάτα, κ.λ.π. πρέπει να καταλήξουμε στο ΤΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ και ΓΙΑΤΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ, πέρα από θεωρητικολογίες και πάνω σε μια κοινή συνισταμένη ενεργειών, δράσεων και πρωτοβουλιών να υλοποιηθεί αυτό που πραγματικά χρειάζεται. Άλλως, να γίνει από όλους παραδεκτό ότι τα πράγματα βολεύουν ως έχουν και κατά βάθος κάνει ο καθένας «τη δουλίτσα του».

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, πέραν της επικινδυνότητας του εγχειρήματος και για την αποδοτικότητα αυτού, αφού οποιοδήποτε λάθος ενδεχομένως να αποβεί μοιραίο για έναν ολόκληρο Οργανισμό. Όπως έχουμε πολλάκις διατυμπανίσει,  διαχρονικά, ο εκάστοτε πολιτικός προϊστάμενος αγωνιά και διαβλέπει μόνο στο σήμερα βάση των προσωπικών του  πεποιθήσεων και φιλοδοξιών, δίχως να δύναται ενδεχομένως  να αντιληφθεί τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στον Οργανισμό οι αποφάσεις του αυτές στο μέλλον. Εμείς όμως θα τις βρούμε μπροστά μας διότι θα είμαστε εδώ και την επόμενη μέρα και για το λόγο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε τις αδικίες και στρεβλώσεις που θα προκληθούν, προτού να είναι αργά.

               Επισημαίνουμε ότι ο Έλληνας αστυνομικός οφείλει να δέχεται ξεκάθαρες εντολές στο πλαίσιο μιας σταθερής πολιτικής κατεύθυνσης, όχι μόνο από την Φυσική και Πολιτική Ηγεσία, αλλά και από το σύνολο της Ελληνικής πολιτείας και των Πολιτικών Κομμάτων, προκειμένου να δύναται να δράσει με ασφάλεια και σιγουριά σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τέτοια υψίστης σημασίας κυβερνητικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ξεκάθαρες αποφάσεις που θα διασφαλίζουν όχι μόνο τον πολίτη, αλλά και τον ίδιο τον αστυνομικό από κάθε κίνδυνο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Τελικά την ΕΛ.ΑΣ. τη διοικούν οι Στρατηγοί ή οι μυστικοσύμβουλοι ;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo