• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Ελλάδα-Τουρκία: Βήμα το βήμα η έναρξη του διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας

Θανάσης Αργυράκης 08-10-2020 17:00 Τελευταία ενημέρωση: 08-10-2020 17:01
Ελλάδα-Τουρκία: Βήμα το βήμα η έναρξη του διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας
Ερωτηματικά εξακολουθούν να υπάρχουν για την στάση της Τουρκίας, αν θα σταματήσει τις επιθετικές κινήσεις ή αν θα τορπιλίσει τις προσπάθειες για έναρξη του διαλόγου


Βήμα το βήμα μεθοδεύεται η έναρξη του ελληνο-τουρκικού διαλόγου. Το κρίσιμο ερώτημα είναι με ποια ατζέντα θα ξεκινήσει.

Σήμερα, μετά από το "πάγωμα" στις σχέσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησαν ολιγόλεπτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συνάντηση στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατσιλάβα, όπου συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν συμφωνήθηκε η ακριβής ημερομηνία. Κάτι που σημαίνει ότι, της έναρξής τους, θα προηγηθεί σειρά βημάτων, ενώ καθοριστικής σημασίας θα είναι η τακτική που θα ακολουθήσει η Άγκυρα. Δηλαδή, εάν θα τορπιλίσει τις προσπάθειες για έναρξη του διαλόγου ή θα απέχει των επιθετικών κινήσεων.

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του υπουργείου Άμυνας των δυο χωρών, εδώ και μήνες έχουν κοπεί οι "γραμμές επικοινωνίας". Κάτι που ουδέποτε είχε συμβεί, ακόμα και σε δυσκολότερες συγκυρίες στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Επίρριψη ευθυνών

Πρόσφατα, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επέρριψε την ευθύνη στην Άγκυρα για τις καθυστερήσεις στην έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

"Μέχρι τώρα -είπε- με το να μη δίνει ημερομηνία διερευνητικών, η Τουρκία αναλαμβάνει και το κόστος για τη μη διεξαγωγή τους. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και από δω και πέρα οι καθυστερήσεις βαρύνουν την Τουρκία".

Στρωμένο το τραπέζι

Ο δρόμος για τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, και τις παραπέρα κινήσεις που θα ακολουθήσουν, όπως όλα δείχνουν, είχε στρωθεί από:

-Τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, κατά τις επισκέψεις του που έκανε προ ημερών στην Αγκυρα και την Αθήνα. Στην ελληνική πρωτεύουσα συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.


-Τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, το οποίο απέφυγε, όπως ο διάβολος το λιβάνι, να "απειλήσει" με κυρώσεις την Τουρκία για τις διαρκείς "εισβολές" στην κυπριακή και την ελληνική ΑΟΖ.


-Τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει η ελληνική πλευρά για έναρξη των διερευνητικών επαφών πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

-Τη συνάντηση που είχε προηγηθεί, με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας, στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού στο υπουργείο Εξωτερικών, Ελένης Σουρανή, και του "δεξιού χεριού" του Τ.Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

-Το "άδειασμα" της Κύπρου από τον σκληρό πυρήνα κρατών - μελών της ΕΕ υπό γερμανική επιρροή. Ως γνωστόν, η Λευκωσία είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα υπερψηφίσει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, εάν δεν επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Να σημειωθεί πως κυπριακοί πολιτικοί κύκλοι εκφράζουν την δυσφορία τους για "αποστασιοποίηση" της Αθήνας από τη Λευκωσία.

Κυπριακές ... περιπλοκές

Η επόμενη κίνηση, μετά και τη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου, πολύ πιθανώς θα είναι η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, όπως διαρρέουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Ωστόσο, παρ' ότι η Αγκυρα αποφάσισε την -προσωρινή (;)- απόσυρση του ερευνητικού σκάφους της, Oruc Reis, που συνοδεία πολεμικών πλοίων, εκινείτο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και της πλωτής εξέδρας, "Γιαβούζ" από την κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζει τις επιθετικές κινήσεις της στην Κύπρο, παραβιάζοντας κατάφωρα τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Πάντως, τόσο το γεγονός της νέας τουρκικής "εισβολής" στα Βαρώσια, όσο και η νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για ασκήσεις της στο κέντρο του Αιγαίου Πελάγους, δεν δείχνουν, μέχρι στιγμής, να εμποδίζουν την έναρξη του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας. Κάτι που, εύλογα, προκαλεί ερωτηματικά.

Το θέμα των Βαρωσίων, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έθιξε ο Ν.Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, στο περιθώριο του φόρουμ, Globsec, στη Μπρατισλάβα, εκφράζοντας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την αντίδραση της Ελλάδας.

Η ατζέντα

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών, ουσιαστικά αποτελούν τον προθάλαμο του ελληνο-τουρκικού διαλόγου. Εφόσον, όμως, συμφωνηθεί πάνω σε ποια ατζέντα θα ξεκινήσει ένας τέτοιος διάλογος.

Για τις ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, το μόνο θέμα που υπάρχει προς διευθέτηση με την Τουρκία, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Αντίθετα, η Τουρκία, εδώ και χρόνια, προσπαθεί να βάλει στη ζυγαριά πλείστα άλλα θέματα. Από τις "γκρίζες ζώνες" και την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που έχει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς Δικαίου και διεθνών Συμφωνιών, μέχρι την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Μένει να φανεί, λοιπόν, από τις διερευνητικές επαφές, σε ποια βάση θα υπάρξει -εάν υπάρξει- ελληνο-τουρκικός διάλογος, και, βέβαια, πόσο καιρό θα διαρκέσει όλη αυτή η διαδικασία.

Πολύ περισσότερο, να φανεί εάν η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί αταλάντευτα στις παραμέτρους που έχει χαράξει διαχρονικά η ελληνική εξωτερική πολιτική, ή θα αλλάξει στόχους.

Να σημειωθεί ότι και παλιότερα είχαν ξεκινήσει διερευνητικές μεταξύ των δύο χωρών, αλλά οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, κυρίως με τουρκική υπαιτιότητα.

Υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ

Διαχρονικά, πάντως, η ελληνική θέση είναι ότι το ζητούμενο για τη χώρα μας είναι η οριοθέτηση του συνόλου της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, από τον Εβρο έως και το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Να σημειωθεί, όμως, ότι, στο μεταξύ πολλά έχουν αλλάξει στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Ετσι, η Τουρκία, από το 2008 και μετά συστηματικά αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ του Καστελόριζου, ενώ, όπως και πρόσφατα, εγείρει διεκδικήσεις σε αυτές.

Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει θεαματική κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων, με στόχο, μάλιστα, να κατοχυρώσει η Αγκυρα τις βλέψεις της σε θαλάσσιες ζώνες της περιοχής.

Η Αθήνα, από τη μεριά της, ήδη από το 2013, έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ρηματική διακοίνωση, με την οποία ενημερώνει τον Οργανισμό για τις συγκεκριμένες τουρκικές κινήσεις σε βάρος της Ελλάδας.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo