19.8 C
Athens
17.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
More

    ΣτΕ: Συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα του 2019 για τις αρμοδιότητες των μουφτήδων


    Σύμφωνες με τις συνταγματικές επιταγές αλλά και τη σχετική νομοθεσία είναι οι διατάξεις του υπ. αριθμόν 52/2019 Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι αρμοδιότητες και οι δικαιοδοσίες των Μουφτήδων.
    Αυτό έκρινε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) και απέρριψε προσφυγή που είχε καταθέσει για το θέμα αυτό μουσουλμάνος κάτοικος της Ξάνθης.
    Ειδικότερα, ο προσφεύγων με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε στο ΣτΕ στρέφονταν κατά σειράς διατάξεων του επίμαχου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίοι επί της ουσίας καθορίζει τους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτήδων Θράκης. Μάλιστα, ο προσφεύγων εστίαζε στο γεγονός ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν προβλέπει τη δυνατότητα άσκηση έφεσης κατά των αποφάσεων του Μουφτή.
    Η Ολομέλεια ΣτΕ εξετάζοντας την προσφυγή, την απέρριψε με την απόφαση που εξέδωσε (1822/2020), κρίνοντας πως οι αρμοδιότητες και οι δικαιοδοσίες που έχουν οι Μουφτήδες της Θράκης δεν προσκρούουν στο Προεδρικό Διάταγμα 52/2019, ούτε όμως και σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος.


    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ