Στη Βουλή η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου!

lawandorder.gr 02-10-2020 22:13 Τελευταία ενημέρωση: 02-10-2020 22:26
Στη Βουλή η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου!
Το συνολικό κονδύλι που θα εκταμιευθεί για τη χορήγησή τους ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ

Κατατέθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Παρασκευής η πολυαναμενόμενη τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων στο Δημόσιο! Στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) αναφέρεται ότι θα εκταμιευθεί ένα κονδύλι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Η τροπολογία ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την αντιμετώπιση του «μαύρου χρήματος». Ήταν απαραίτητη η κατάθεσή της, ώστε να μπορέσουν και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, να λάβουν αναδρομικά ποσά που τους οφείλονται για τις περικοπές που υπέστησαν από μνημονιακούς νόμους του 2012, στις κύριες συντάξεις τους. 

Πρόκειται για την απαραίτητη ενέργεια, μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε ως αντισυνταγματικές εκείνες τις περικοπές. Τώρα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χορηγήσει εφάπαξ, σε μία δόση, τα αναδρομικά που οφείλονται για τις κύριες συντάξεις, τόσο σε συνταξιούχους του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. 

Συνολικά θα εκταμιευθεί ένα κονδύλι της τάξης του 1,9 δισ. ευρώ. Από αυτά, όπως έγινε σήμερα γνωστό, τα 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τους συνταξιούχους του δημοσίου.

Βέβαια, εκκρεμεί η οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφορικά με τα αναδρομικά ποσά. Εκτιμάται όμως ότι η απόφαση αυτή, θα κινείται σε ανάλογα πεδία με εκείνα της απόφασης του ΣτΕ που προηγήθηκε χρονικά.

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ερμηνείας που δόθηκε στην απόφαση του ΣτΕ, δεν θα δοθούν αναδρομικά ποσά για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, αλλά και στα δώρα των συνταξιούχων. Αποτέλεσμα είναι οι δικαιούχοι αναδρομικών να είναι μόλις 1 εκατ., επί συνόλου 2,5 εκατ. συνταξιούχων...

Στην τροπολογία αποσαφηνίζεται ότι τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι είναι «ανεκχώρητα και ακατάσχετα». Ρυθμίζεται έτσι μια ασάφεια που υπήρχε και πλέον δεν υπάρχει κίνδυνος τα αναδρομικά να μην καταλήξουν στους δικαιούχους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo