• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

«Κόκκινη γραμμή» Αθήνας-Άγκυρας: Υπό ΝΑΤΟϊκό «φέσι» τα ελληνοτουρκικά

Θανάσης Αργυράκης 02-10-2020 07:00 Τελευταία ενημέρωση: 02-10-2020 07:00
«Κόκκινη γραμμή» Αθήνας-Άγκυρας: Υπό ΝΑΤΟϊκό «φέσι» τα ελληνοτουρκικά
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού επιδιώκει να συνεχίσει να παίζει ρόλο στα ελληνοτουρκικά με στόχο να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Υπό ΝΑΤΟϊκό «φέσι» μπαίνουν τα ελληνοτουρκικά, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του στρατιωτικού Οργανισμού, σύμφωνα με την οποία επανενεργοποιείται η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στην περίπτωση που η κατάσταση στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο ή και κάτω από την Κρήτη πλησιάσει στο... κόκκινο.

Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι αυτή την ανακοίνωση δεν την έκαναν η Ελλάδα και η Τουρκία, αλλά το ίδιο το ΝΑΤΟ, δείχνει ότι ο Οργανισμός σκοπεύει να παίξει ρόλο επιδιαιτησίας μεταξύ των δύο χωρών.

Κάτι που ναι μεν μπορεί σε κρίσιμες συνθήκες να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά, δεδομένης της πολιτικής των ίσων αποστάσεων που τηρεί το ΝΑΤΟ, ουδέν αισιόδοξο προμηνύει ειδικά για την Ελλάδα.

Άλλωστε, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, επανειλημμένως έχει επικριθεί για -εμμέσως πλην σαφή- φιλοτουρκική τάση. Βέβαια, δεν είναι ο πρώτος Νορβηγός παράγων σε διεθνή Οργανισμό, ο οποίος δεν δείχνει διατεθειμένος να στηρίξει ιδιαίτερα τις ελληνικές θέσεις.

Εκτός των άλλων, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι αποφεύγουν συστηματικά να επιπλήξουν τη χώρα, της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι από τις μεγαλύτερες αριθμητικά στους κόλπους της στρατιωτικής Συμμαχίας και θεωρείται ως «αντίβαρο» σε άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή (π.χ. Ιράν), βόρεια στη Ρωσία, κ.ο.κ..

Παρ' ότι, πάντως, η ηγεσία του ΝΑΤΟ διαφημίζει την επαναλειτουργία της «κόκκινης γραμμής» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, στην πραγματικότητα η επικοινωνία σε υψηλόβαθμα επίπεδα τόσο μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών όσο και των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών λειτουργούσαν πολύ τακτικά τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα όποτε εκδηλώνονταν στρατιωτικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, αυτές οι «γέφυρες επικοινωνίας» φαίνεται πως έχουν κοπεί, αφού, εκτός από την επικοινωνία που φέρεται να υπάρχει σε επίπεδο μεγάρου Μαξίμου και προεδρικού μεγάρου στην Άγκυρα, δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για «κόκκινη γραμμή» μεταξύ των δυο πρωτευουσών, και για «μηχανισμό αποτροπής» ενδεχόμενης ελληνοτουρκικής κρίσης, εκτιμάται ότι αφενός είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφετέρου ότι ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού επιδιώκει να συνεχίσει να παίζει ρόλο στα ελληνοτουρκικά με στόχο να καθίσουν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Να σημειωθεί ότι, προ εβδομάδων, ο Γενς Στόλτεμπεργκ, είχε ξεκινήσει, υπό την εποπτεία του, διάλογο ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική μόνιμες αντιπροσωπείες (διπλωματική και στρατιωτική) εντός του ΝΑΤΟ, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, και τον «τεχνικό διάλογο» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ήταν η περίοδος, κατά την οποία το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, συνοδεία πολεμικών πλοίων, μπαινοέβγαινε στην ελληνική, τουρκική και αιγυπτιακή ΑΟΖ. Παρά ταύτα, το ΝΑΤΟ δεν προέβη ούτε καν σε κάποια «σύσταση» -πόσο μάλλον αυστηρή- σε βάρος της Τουρκίας.

Σε αυτό το διάστημα, ωστόσο, η Τουρκία «μάρκαρε» τις περιοχές, τις οποίες διεκδικεί. Αφού, λοιπόν, είχε πετύχει τον αρχικό στόχο του «γκριζαρίσματος» των περιοχών, με την ανοχή μάλιστα της ηγεσίας του ΝΑΤΟ, στη συνέχεια πρόβαλε ως κίνηση «καλής θέλησης» την αποχώρηση του Oruc Reis από την Αν. Μεσόγειο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo