16.9 C
Athens
15.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημίωση στους γονείς 7χρονου που τραυματίστηκε σε διάλλειμα


    Ευθύνη του Δημοσίου αναγνώρισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας σε υπόθεση τραυματισμού ενός 7χρονου αγοριού κατά τη διάρκεια του σχολικού διαλλείματος.
    Έτσι, το δικαστήριο επιδίκασε στους γονείς του παιδιού αποζημίωση ύψους 5.000 ευρώ. Όπως κρίθηκε, το ελληνικό δημόσιο φέρει αστική ευθύνη, λόγω της αναποτελεσματικής επιτήρησης του παιδιού κατά τη διάρκεια του διαλλείματος από τους δασκάλους του. Χαρακτηριστικά στην απόφαση που εκδόθηκε (7091/2020), αναφέρεται πως ο Διευθυντής του σχολείου είναι υπεύθυνος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.
    Ειδικότερα, ο τραυματισμός του μαθητή της Α΄ Δημοτικού, έγινε κατά τη διάρκεια του διαλλείματος. Την ώρα που το 7χρονο αγοράκι έπαιζε στο προαύλιο χώρο του σχολείου, τραυματίστηκε από κομμάτι λεπτής σιδερόβεργας στο πρόσωπο. Η σιδερόβεργα εξείχε στο διαχωριστικό συρματόπλεγμα που χώριζε το Δημοτικό από το Νηπιαγωγείο.
    Μετά τον τραυματισμό του παιδιού, οι γονείς του προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι συντρέχει ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω παράλειψης των οργάνων του και συγκεκριμένα των δασκάλων να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη και εποπτεία των μαθητών.
    Το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε επιδίκασε στους γονείς αποζημίωση 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Οι δικαστές έκαναν εν μέρει δεκτή την αγωγή των γονιών. Και αυτό καθώς απέρριψαν ως αβάσιμο τον ισχυρισμό τους για πρόσθετη αποζημίωση ύψους 50.000 ευρώ, με το σκεπτικό πως η κατάσταση της υγείας του γιου τους επιδρά στην οικονομική πλευρά της μελλοντικής ζωής του.
    Μεταξύ άλλων στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου αναφέρεται πως για τον τραυματισμό του «υιού των εναγόντων ευθύνονται τα όργανα του Δημοσίου, τα οποία άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους κατά παράβαση των νομίμων υποχρεώσεών τους. Επομένως, στοιχειοθετείται εν προκειμένω ευθύνη προς αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ