• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Κουμουτσάκος: Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν λύνει τα προβλήματα των χωρών πρώτης γραμμής

lawandorder.gr 01-10-2020 14:44
Κουμουτσάκος: Το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση δεν λύνει τα προβλήματα των χωρών πρώτης γραμμής
Την ανάγκη να πορευθούν μαζί οικονομία και οικολογία ανέδειξε η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση «έχει κάποια καλά σημεία, ωστόσο δεν λύνει τα προβλήματα των χωρών πρώτης γραμμής», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, μιλώντας σε συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Μερικά από τα προβλήματα που ανέδειξε σχετικά με το νέο σχέδιο ήταν: η πρόταση για κατανομή του βάρους των επιστροφών «που είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά έχει πολλά κενά στην εφαρμογή», η δημιουργία μηχανισμού αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης γραμμής όταν υπάρχουν αυξημένες ροές, κάτι που όπως είπε ζητήθηκε από την Ελλάδα και έγινε αποδεκτό από την Επιτροπή, «αλλά στην πράξη βλέπουμε ότι αυτή η αλληλεγγύη περνάει από γραφειοκρατικές και δύσκολες διαδικασίες», και τέλος, οι βαλβίδες ασφαλείας που προβλέπονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για την προστασία των χωρών πρώτης γραμμής, «κάτι που δεν είναι αποτελεσματικό για να πάρει το βάρος από εμάς».

Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή διαπραγμάτευση από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες πρώτης γραμμής. Στη διαπραγμάτευση αυτή η Ελλάδα θα επιμείνει σε τρεις αρχές: την υποχρεωτική διαχείριση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων από όλους, καθώς «πρέπει να μοιραστούμε τα βάρη, δεν θέλουμε μόνο χρηματοδότηση και εξοπλισμό», την ύπαρξη ισχυρότερης εντολής για τη Frontex, προκειμένου να υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης των δικτύων διακινητών, και τέλος την ανάγκη ύπαρξης στην Ευρώπη «μιας ισορροπημένης, ολοκληρωμένης, αποτελεσματικής, αποδοτικής και συνεκτικής πολιτικής για τη μετανάστευση».

Τέλος, παρατήρησε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα η Ευρώπη απαντάει στις κρίσεις και δρα αποτελεσματικά μετά την κρίση, «ωστόσο αυτό είναι διαχείριση κρίσεων και πρέπει να αλλάξει».

«Η θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν θέλουμε την Ευρώπη να αντιδράει στις κρίσεις, χρειαζόμαστε μια συνεκτική πολιτική βασισμένη σε δύο αρχές, την ευθύνη από όλα τα κράτη και την αλληλεγγύη».

Η πρόεδρος της Πρωτοβουλίας «Action Finance Initiative», και συνιδρύτρια του «World Human Forum», Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στην τοποθέτησή της στο συνέδριο, στην ίδια ενότητα για την αλληλεγγύη και την πράσινη ενέργεια σε ένα κόσμο που διέρχεται κρίση, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που μάθαμε από την πανδημία του κορονοϊού είναι ότι η οικολογία και η οικονομία πρέπει να πορευθούν μαζί, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», προσθέτοντας ότι «για εμένα το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από την κρίση αυτή είναι ότι χρειάζεται να δημιουργήσουμε μια νέα κυκλική οικονομία που θα παρέχει οικονομική ανάπτυξη και θα σέβεται τα όρια της φύσης».

«Πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά τον τρόπο ζωής μας. Η φύση δεν διαπραγματεύεται με εμάς, θέτει τη δική της πραγματικότητα. Ίσως δεν χρειάζεται να διαπραγματευτούμε τον τρόπο ζωής μας, ίσως χρειάζεται να τον ξανασκεφτούμε», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Εκεί η κρίση του κορονοϊού ήταν σαν δώρο για εμάς, γιατί κάναμε μια στάση και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι είναι το πραγματικά ουσιώδες για εμάς. Υπάρχουν πράγματα που έχουμε ξεχάσει, το σκοπό και το νόημα της ζωής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo