Κορονοϊός: «Λουκέτο» στις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις από την Πέμπτη

Newsroom L&O 22-09-2020 18:02 Τελευταία ενημέρωση: 22-09-2020 19:30
Κορονοϊός: «Λουκέτο» στις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις από την Πέμπτη
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισαν ότι στόχος είναι να μην παρθούν πρόσθετα μέτρα, με την προϋπόθεση ότι τα ισχύοντα θα τηρηθούν...

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και από την καθηγητή λοιμωξιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο κ. Μαγιορκίνης διαπίστωσε ότι για δεύτερη σερί εβδομάδα υπερβαίνουν τα 300 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Επίσης, υποστήριξε ότι αυξάνονται συνεχώς οι διασωληνωμένοι. Πρόσθεσε δε ότι ο μέσος όρος των θυμάτων ανά ημέρα, προσεγγίζει τα επίπεδα του πρώτου κύματος.

Ο καθηγητής επανέλαβε την παράκληση για τους πολίτες άνω των 65 ετών, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. «Οι συγγενείς τους να λειτουργούν σα να είναι ασυμπτωματικοί».

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε και στα χθεσινά γεγονότα της Μαδρίτης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα θέμα πόλωσης των πολιτών. 

Χαρδαλιάς: Ενεργά 4.463 κρούσματα στη χώρα

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση ως προς την εξέλιξη της πανδημίας». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς. «Σε διάφορες περιοχές όπου εφαρμόστηκαν τοπικά μέτρα είχαμε αποτελέσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε για την οργάνωση του τόπου και του χρόνου εργασίας. «Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να εφαρμόσει την εξ αποστάσεως εργασίας σε ποσοστό 40%». Εξαιρούνται όμως αυτής της υποχρέωσης οι εκπαιδευτικές δομές, οι δομές υγείας, οι φαρμακαποθήκες και οι ταχυμεταφορές, ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα ο κ. Χαρδαλιάς.

Ως έκτακτο μέτρο προς και από τον τόπο εργασίας είναι η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων. «Η έναρξη και η λήξη του ωραρίου προσαρμόζεται ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι μισή ώρα. Το μέτρο ισχύει έως τις 4 Οκτωβρίου. Το όριο του 40% ισχύει και για το δημόσιο».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για πρόσθετα μέτρα για το χώρο του θεάματος, που θα εφαρμοστούν πανελλαδικά.

Ειδικότερα:

Από την Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις. Το μέτρο αυτό δεν περιλαμβάνει θερινούς κινηματογράφους.

Δημιουργείται ειδική πλατφόρμα για να ενημερώνονται οι πολίτες σε σχέση με τα μέτρα που ισχύουν σε κάθε περιφέρεια. Θα υπάρχει χάρτης της Ελλάδας που θα χρωματίζεται ανά περιφέρεια, για το βαθμό επικινδυνότητας. Με τον Ταχυδρομικό του Κώδικα, θα μπορεί ο κάθε πολίτης να ενημερώνεται για το κάθε μέτρο. Η πλατφόρμα θα ισχύσει από την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.

Ενεργά είναι 4.463 κρούσματα σε όλη τη χώρα. Στις πύλες εισόδου εντοπίστηκαν 1.238 κρούσματα. 

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πάλι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποδώσει αν δεν τηρείται. Από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 80 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και καταγράφηκαν 13 παραβάσεις.

Μέχρι την Κυριακή είχε ανασταλεί η λειτουργία 7 σχολείων πανελλαδικά και τμήματα σε 51 σχολεία, σε σύνολο άνω των 14.000 σχολείων. Από το σύνολο των κρουσμάτων στα σχολεία, τα 50 αφορούσαν μαθητές και τα 16 σε εκπαιδευτικούς. «Σήμερα είναι 71 τα σχολεία που έχουν κλείσει συνολικά ή κατά τμήματα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι δεν πρέπει να αναλώνεται η κοινωνία σε σενάρια για το αν και πότε θα πάμε σε lockdown. «Τα όπλα μας είναι τα γνωστά: Η μάσκα που πρέπει να γίνει καθημερινό αξεσουάρ, οι αποστάσεις και η προσωπική υγιεινή.»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι ελέγχονται κλάδοι όπως η εστίαση, αλλά και οι συναθροίσεις. Εκτίμησε δε ότι σύντομα θα διαπιστωθεί βελτίωση, λόγω εφαρμογής των μέτρων. «Είμαστε αρκετά μακριά από το lockdown. Όλα τα μέτρα είναι κλιμακωτά.»

Ο κ. Μαγιορκίνης πρόσθεσε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή για το lockdown. «Το πρώτο κύμα είχε πιο ραγδαία εξάπλωση, που δεν την περιμέναμε. Τότε το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης. Το δεύτερο κύμα έχει λιγότερο ραγδαία εξάπλωση. Θέλουμε να δούμε αν τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αποδώσουν. Άλλωστε είναι μέτρα με πολύ λιγότερο οικονομικό κόστος.»

Τα όποια τελικά μέτρα θα διαμορφωθούν ανάλογα με την ανάλυση που θα γίνει για την εξέλιξη της πανδημίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι μέσα στην εβδομάδα ενεργοποιούνται 200 δωμάτια, σε ξενοδοχεία καραντίνας. «Έχουμε προχωρήσει σε σαρωτικούς ελέγχους στις γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας, για την τήρηση των μέτρων».

Στην Αττική είναι κατειλημμένες 62 κλίνες ΜΕΘ. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα προστεθούν άλλες 67 και άλλες 42 έως τα τέλη Νοεμβρίου. Τάδε έφη ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας στο ερώτημα πώς είναι η κατάσταση με τις κλίνες ΜΕΘ, στην επιβαρυμένη πρωτεύουσα. Ο υφυπουργός Υγείας μίλησε για αναδιάταξη δυνάμεων «ανά πάσα στιγμή. Δεν μπορούμε αυτή την στιγμή να πάμε στη μέγιστη δυνατότητα για τον κορονοϊό γιατί έχουμε και άλλα περιστατικά να αντιμετωπίσουμε στις ΜΕΘ. Κάνουμε διαχείριση και υπάρχει σχεδιασμός ώστε να αυξάνονται όσο χρειάζεται οι κλίνες ΜΕΘ».

Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ο κ. Μαγιορκίνης μίλησε για το  κρίσιμο μέγεθος που είναι οι διασωληνωμένοι. «Θέλουμε να έχουμε αυξημένο αριθμό ατόμων που θα βγαίνουν από τη ΜΕΘ. Αν δούμε σταθεροποίηση θα δούμε τι διορθωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε.» Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή όλα όσα χρειαζόμαστε για να πάρουμε μέτρα. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα δεν υπάρχει κανένας λόγος για να τα αυστηροποιήσουμε.»

Ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε ειδική αναφορά στο νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου πάρθηκε απόφαση νωρίτερα σήμερα να μην δέχεται εφεξής κρούσματα κορονοϊού. Ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι η Νίκαια το περασμένο Σάββατο είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού. Την Κυριακή έγιναν 40 οι κλίνες (30 θετικά και 10 ύποπτα). «Η παραίτηση του διευθυντή δεν έχει δεκτή. Ο προγραμματισμός μας παραμένει στο να εξυπηρετήσουμε όλους τους πολίτες.»

Για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει σταθμίσει όλες τις παραμέτρους. 

Για το εμβόλιο της γρίπης ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα δίνεται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Στόχος είναι και φέτος να χτίσουμε το τοίχος της ανοσίας», πρόσθεσε ο κ. Κοντοζαμάνης. «Δεν υπάρχει λόγος κάποιος να κάνει το εμβόλιο, έτσι για να το κάνει. Ούτε στόχος είναι να εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού».

Για τις προσλήψεις ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στις 943 θέσεις μονίμων γιατρών. «Χτες βγήκε η απόφαση για 400 επιπλέον θέσεις ιατρικού προσωπικού». Οι μισές από αυτές τις θέσεις είναι για στελέχωση ΜΕΘ. Έχουν ανακοινωθεί 1.116 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Αρχές Αυγούστου βγήκε προκήρυξη για 1.209 θέσεις λοιπού προσωπικού. «Προχωρούμε εντός Σεπτεμβρίου για την στελέχωση των νοσοκομείων με 2.250 νοσηλευτές, από τους οποίους οι 1.600 θα αποκτήσουν ειδικότητα για ΜΕΘ».

 

 

 

 

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo