Γ. Πατούλης: Το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας είναι γεγονός

Newsroom L&O 22-09-2020 17:22
Γ. Πατούλης: Το δεύτερο «κύμα» της πανδημίας είναι γεγονός
Ο περιφερειάρχης Αττικής γνωστοποίησε τη δημιουργία πλατφόρμας καλών πρακτικών για την πανδημία

  Στη δημιουργία πλατφόρμας καλών πρακτικών για την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων και όσων υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, προχώρησε η Επιτροπή των Περιφερειών.

Νωρίτερα, τις δράσεις της περιφέρειας και του ΙΣΑ, καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είχε παρουσιάσει ο περιφερειάρχης, πρόεδρος του ΙΣΑ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γ. Πατούλης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα των συναδέλφων του.

Στόχος της πλατφόρμας είναι τόσο να ενημερώσει τα μέλη της, όσο και να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για το πώς οι δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές σε μια κρίσιμη περίοδο για την προστασία των τοπικών κοινωνιών.

Η Επιτροπή των Περιφερειών, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο σε ευρωπαϊκό επίπεδο -μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποτελούμενη από 329 μέλη που εκπροσωπούν τις περιφερειακές και τοπικές αρχές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη, ο κ. Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίηση του, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της πανδημίας. Στις προτεραιότητες είναι η αποτελεσματική προστασία των ευπαθών ομάδων. Δεν εφησυχάζουμε καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του covid 19 είναι γεγονός. Στην πρώτη περίοδο η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη, αλλά ο "πόλεμος" συνεχίζεται και θα κερδηθεί όταν η επιστήμη ανακαλύψει το εμβόλιο και παραχθεί το φάρμακο».

Κατά την παρουσίαση των δράσεων ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του, από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, επταμελής ομάδα κρούσης με βασικό στόχο την υλοποίηση προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύχθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται δωρεάν σε 24ωρη βάση στο 1110. Άλλες πρωτοβουλίες αφορούν στην εκπαίδευση, την υποστήριξη της εξ αποστάσεως μάθησης, την προστασία των ηλικιωμένων, καθώς και τη διεξαγωγή test για τη διαπίστωση κρουσμάτων.

Επίσης ανέδειξε την ανάγκη να κλείσουν τα σχολεία, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Προχώρησε άμεσα στην έκδοση οδηγιών, για τα μέτρα προφύλαξης των πολιτών.

Διασφάλισε σε 120.000 μαθητές, πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ενεργοποίησε την τηλεφωνική γραμμή 1110, μέσα από την οποία χιλιάδες πολίτες καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας και ζητούν ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του εξοπλισμού των νοσοκομείων χρηματοδοτήθηκε η αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ ύψους 740.000, για τα νοσοκομεία της Αττικής.

Περιφέρεια Αττικής και ΙΣΑ, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, έθεσαν σε λειτουργία δέκα κινητές μονάδες για τη διενέργεια ελέγχων για τον κορονοϊό.

Με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών και σε συνεργασία με τους 66 δήμους της Αττικής, παρείχε σίτιση σε περίπου 40.000 πολίτες ευπαθών ομάδων.

Σε συνεργασία με τους δήμους και το «Όλοι Μαζί μπορούμε» διοργανώθηκαν εθελοντικές αιμοδοσίες.

Πρόσφερε υγειονομικό υλικό προστασίας (μάσκες και αντισηπτικές συσκευασίες) σε δήμους, νοσοκομεία και σημαντικούς φορείς όπως η ΕΛΑΣ.

Προέβη στην προμήθεια 20 μοτοσικλετών ταχείας ανταπόκρισης για το ΕΚΑΒ, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19, στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ήδη δράσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ, που αφορούν στην παροχή μικρο-εγγυήσεων, μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ και στην ενίσχυση νέων ΜΜΕ τουρισμού.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προετοιμάζονται δράσεις αντιμετώπισης των επιπτώσεων του Covid-19 στις ΜΜΕ της περιφέρειας (ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, ενίσχυση κλάδων που επλήγησαν με σημαντικές απώλειες εισοδήματος, ενίσχυση ερευνητικών υποδομών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας κλπ).

Πραγματοποίησε απολυμάνσεις σε υπουργεία, δημόσιους φορείς και κρατικά κτίρια.

Υλοποιήθηκαν, με στελέχη του υπ. Ανάπτυξης και της Αστυνομίας, έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας.

Σε συνεργασία με τον ΙΣΑ αναπτύχθηκε η πλατφόρμα Doctor Next 2 Me, προσφοράς υπηρεσιών υγείας, με δωρεάν πληροφορίες σε πολίτες.

Με αντίστοιχο τρόπο αναπτύχθηκε σύστημα τηλε-ψυχιατρικής, μέσω του οποίου οι πολίτες που έχουν επιβαρυνθεί ψυχολογικά, συνδέονται με τους ειδικούς μέσω του συνδέσμου: https://melapus.com/el/signup.

Επίσης, η περιφέρεια ενεργοποίησε τον αυτόματο ψηφιακό βοηθό των πολιτών, μέσω του οποίου μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τον COVID-19 και τις υπηρεσίες της περιφέρειας. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος ενδιαφερόμενος τον ψηφιακό βοηθό χρειάζεται να έχει στο κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή του, το facebook messenger και να πατήσει στο link: https://www.messenger.com/t/atticabot

Σε ό,τι αφορά την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ζήτημα το οποίο η περιφέρεια θέτει σε πρώτη προτεραιότητα ανέπτυξε τα κάτωθι:

-Μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020 χρηματοδότησε για 3 ακόμα χρόνια όλες τις κοινωνικές δομές της περιφέρειας, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με τον συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.

-Προχώρησε σε έκδοση νέας πρόσκλησης για την Επιχορήγηση Λειτουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.

-Δρομολογεί παρεμβάσεις από πόρους του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, για τον εξοπλισμό πρωτοβάθμιας Υγείας και νοσοκομείων (ασθενοφόρα και Κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ κλπ).

-Τέλος, η περιφέρεια υλοποιεί πιλοτικές δράσεις, όπως η προληπτική ιατρική και ο προσυμπτωματικός έλεγχος, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo