17.6 C
Athens
14.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
More

    Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε η αποφυλάκιση του Κορκονέα – Ένταση στο δικαστήριο


    Σε υψηλούς τόνους συζητήθηκε σήμερα, στο ΣΤ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου η αίτηση που είχε καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας ζητώντας την αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία αναγνωρίστηκε στον πρώην ειδικό φρουρό Επ. Κορκονέα το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
    Το αποτέλεσμα ήταν να «σπάσουν» τα ισόβια στον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου και ο ίδιος να αποφυλακιστεί έχοντας παραμείνει μόλις 11 έτη στη φυλακή.
    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αίτησης σήμερα στον Άρειο Πάγο, η οποία διεξήχθη παρουσία της Τζίνας Τσαλικιάν μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και της αδελφής του Αρετής Γρηγοροπούλου, σημειώθηκε ένταση μεταξύ των δυο αντίδικων μερών, ενώ η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Δημητριάδου, συνταυτίστηκε με τις θέσεις του κ. Πλιώτα.
    Ειδικότερα, ο συνήγορος του ειδικού φρουρού Βαγγέλης Ανδρούλας υπέβαλε ένσταση, σύμφωνα με την οποία οι συνήγοροι των συγγενών του Αλ. Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν είχαν δικονομικό δικαίωμα να παρασταθούν και να αγορεύσουν στη δίκη. Και αυτό καθώς η αναίρεση – όπως υποστήριξε η πλευρά του Κορκονέα – αφορά μόνο το σκέλος της καταδικαστικής απόφασης για το ελαφρυντικού του «προτέρου σύννομου βίου» που του αναγνωρίστηκε.
    Επί της ένστασης έντονα αντέδρασαν οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξαν μεταξύ των άλλων, ότι το περιεχόμενο της ένστασης παραβιάζει το δικαίωμα για δίκαιη δίκη που προστατεύεται από την ΕΔΣΔΑ και το Σύνταγμα, προσβάλλοντας παράλληλα το έννομο συμφέρον της οικογένειας αδικοχαμένου μαθητή.
    Ακολούθως το δικαστήριο με πρόεδρο τη αντιπρόεδρο Αβρακόμη Θούα διέκοψε και με παρεμπίπτουσα απόφαση του αποφάνθηκε ότι οι δύο συνήγοροι της οικογένειας του Αλ. Γρηγορόπουλου δεν δικαιούνται να παρασταθούν και να αγορεύσουν. Τόσο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος όσο και Ζωή Κωνσταντοπούλου, αντέδρασαν έντονα και τόνισα, μεταξύ των άλλων, ότι η αποστέρηση του λόγου των συνηγόρων της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην αρχή της δίκαιης δίκης.
    Εν τέλει το Ποινικό Τμήμα επιφυλάχθηκε να εκδώσει το επόμενο διάστημα την σχετική απόφασή του.
    Μετά το πέρας της σημερινή διαδικασίας σε δήλωσή του ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ανέφερε:
    «Με έναν τρόπο προκλητικό ολοκληρώθηκε μια διαδικασία που φαλκιδεύει τις εγγυήσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και φαλκιδεύει τα δικαιώματα των υποστηρίζοντων την κατηγορία. Η μητέρα και η αδερφή του Αλέξανδρου Γρηγοροππυλου εκλήθησαν μετά από αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ενώ όμως κληθήκαμε και μας επετράπη να παραστούμε μας απαγορεύτηκε να μιλήσουμε με ένα νομικίστικο πρόσχημα και μας επετράπη όμως να καταθέσουμε υπόμνημα. Γύρω από την ερμηνεία του νόμου εξασκούνται πρακτικές δικαστηριακές που σχετικοποιούν τη σωστή εφαρμογή του νόμου».
    Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε:
    «Ήρθαμε εδώ υπερασπιζόμενοι τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο μετά από την προκλητική απόφαση του Εφετείου, που εκδόθηκε κατόπιν μεθόδευσης, με μια προσχηματική αιφνίδια ασθένεια του συνηγόρου υπεράσπισης μετατέθηκε για να ισχύσουν ευμενέστερες διατάξεις.
    Το ζήτημα δεν είναι ο νόμος , είναι το δίκαιο που σήμερα έχει τραυματιστεί γιατί περιφέρεται θρασύτητα δικαιωμένος ο δολοφόνος, αλλά και γιατί ο ΑΠ αρνήθηκε στην οικογένεια να τοποθετηθεί.
    Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένας αστυνομικός με πολλαπλώς ελεγκτέα συμπεριφορά, είχε κακό όνομα στην αστυνομία, τον αποκαλούσαν Ράμπο, αυτός ο άνθρωπος είχε το προνόμιο του ελαφρυντικού.
    Διαμαρτυρόμαστε γιατί στα δώδεκα χρόνια που έχουν περάσει, έχουν περισσέψει οι παρακρατικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, πάντα με στόχο να απαλειφθούν οι ποινές. Η οικογένεια του παιδιού όμως έχει υποστεί την πιο βάναυση μεταχείριση.
    Το ότι σήμερα ο ΑΠ αποφάσισε να μην μιλήσει η οικογένεια, δείχνει το μέγεθος του κινδύνου. Τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο τον σκότωσε ο Κορκονέας , αλλά το χέρι του το όπλισαν όλες οι δικαστικές αποφάσεις με αστυνομικούς που έχουν πέσει στα μαλακά. Η απόφαση για τον Κορκονέα οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ