Τσίπρας: Αισθάνομαι έτοιμος χθες, όχι αύριο - Η συνέντευξη Τύπου από ΔΕΘ (βίντεο)

Newsroom L&O 20-09-2020 13:18 Τελευταία ενημέρωση: 20-09-2020 17:45
Τσίπρας: Αισθάνομαι έτοιμος χθες, όχι αύριο - Η συνέντευξη Τύπου από ΔΕΘ (βίντεο)
Δείτε όλα όσα είπε και απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

«Αισθάνομαι έτοιμος χθες, όχι αύριο», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ειδικότερα ότι «η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από πιο δύσκολες στιγμές διακυβέρνησης, μου δίνει τη βεβαιότητα ότι όχι απλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη δύσκολη ευθύνη σήμερα, αλλά ότι είναι πραγματικά σοβαρό έλλειμμα για τη χώρα και την κοινωνία το γεγονός ότι ανέλαβε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση την ώρα αυτής της κρίσης που χρειαζόταν τα ακριβώς αντίθετα, μια προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικές πολιτικές».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ιστορική ατυχία, είναι ένα ιστορικό ατύχημα αυτό, γιατί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να βαθύνει την αναδιάρθρωση και στην αγορά και την εργασία».

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «είναι ξανά ώριμο τέκνο της ανάγκης ενός λαού που βρίσκεται αυτή τη φορά στο έλεος της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης που έρχεται».

«Το κρίσιμο είναι να προχωρήσουμε τη μετάβαση στις ΑΠΕ, να προχωρήσουμε στην πράσινη μετάβαση, αλλά να προχωρήσουμε με όρους δικαιοσύνης, να μην αφήσουμε μεγάλα κομμάτι του πληθυσμού στο περιθώριο», τόνισε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά. Είπε ότι είναι κοινός τόπος των πολιτικών δυνάμεων η πράσινη μετάβαση, όμως η συζήτηση αυτή θα είναι ευκαιρία να φανεί ποιος μιλά από προοδευτική και ποιος από συντηρητική σκοπιά.

Προτεραιότητά μας η στρατηγική αναδιάρθρωση και ενίσχυση του ΕΣΥ, όχι οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού

«Αν η λύση για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της παροχής υγειονομικής φροντίδας είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τότε γιατί δεν το προχώρησε αυτό η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία; Γιατί στην πανδημία όλοι προστρέχαμε στο δημόσιο νοσοκομείο και όχι στους ιδιώτες;», έθεσε το ερώτημα ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι ο λόγος είναι προφανής: «Διότι ο στόχος αυτών των συμπράξεων δεν είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον πολίτη, αλλά είναι η διευκόλυνση της κερδοφορίας κάποιων ιδιωτών, αξιοποιώντας τη δημόσια περιουσία και την τεχνολογική υποδομή των δημόσιων νοσοκομείων».

Τόνισε ότι «σήμερα, ιδιαίτερα με την πανδημία, προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η στρατηγική αναδιάρθρωση, στήριξη, ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού».

Δεν υπάρχει κανένα «κούρεμα» του Ευκλείδη

«Δεν υπάρχει κανένα ‘κούρεμα' του Ευκλείδη», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Όχι γιατί συνηθίζει να έχει κοντά μαλλιά ο ίδιος, αλλά γιατί το να είναι κάποιος πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μάλιστα υπεύθυνος των διαρκών επιτροπών οικονομίας και παραγωγής και συντονιστής του ευρύτερου κύκλου των τομεαρχών που αφορούν την οικονομία, δεν είναι ‘κούρεμα', είναι πολύ σημαντική θέση ευθύνης».

Διαβεβαίωσε ότι είναι άριστη η σχέση τους και η πολιτική και η συντροφική και επίσης ότι «εμείς στην αριστερά έχουμε άλλους κώδικες δεοντολογίας και επικοινωνίας».

«Δεν υπάρχει υποτίμηση όταν κάποιος δίνει τη μάχη από ένα τόσο καίριο μετερίζι. Κι όταν εμείς διαφωνούμε καμιά φορά, δεν διαφωνούμε γιατί θέλει να βάλει τρικλοποδιά ο ένας στον άλλον. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπάρχουν ούτε βαρονίες ούτε τιμάρια, αυτά είναι σε άλλα κόμματα. Οι διαφωνίες είναι πολιτικές και ιδεολογικές», είπε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο κ. Τσακαλώτος παραμένει βασικός συνεργάτης του και για τα θέματα οικονομικής πολιτικής και όχι μόνο. Πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα «έχουμε συλλογικό καθήκον να δώσουμε και σε μια νέα γενιά στελεχών που μέχρι σήμερα μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους, τη δυνατότητα να δείξει την αξία της. Είπε ότι και η στελεχιακή ανανέωση είναι μια προτεραιότητα για τον ίδιο και πως αυτή η κατεύθυνση υπηρετείται συλλογικά.

Η κρίσιμη μάχη για το ασφαλιστικό να δοθεί με όρους κοινωνικούς, όχι με πολιτικούς

Για κρίσιμη πολιτική μάχη που δεν μπορεί να δοθεί μόνο με πολιτικούς όρους αλλά πρέπει να δοθεί και με κοινωνικούς όρους, μίλησε ο Αλ. Τσίπρας σχετικά με το ασφαλιστικό.

«Αναμένουμε λοιπόν την ενεργοποίηση και των συνδικάτων και των πολιτικών κομμάτων στη σύμπτυξη ενός κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για να πάρει πίσω η κυβέρνηση αυτές τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, δεν θα είναι πρώτη φορά που μια συντηρητική κυβέρνηση κάνει πίσω σε μια αντιλαϊκή παρέμβαση που ετοιμάζει», τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά με καθυστερήσεις στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι πράγματι υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, σχολιάζοντας ότι τη μισή ευθύνη έχει η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας και την άλλη μισή η κυβέρνηση της χώρας μας.

Σχολίασε ότι θα εφιστούσε την προσοχή στην κυβέρνηση «αφού τιμά και σέβεται και δίνει μάχες για τη συμφωνία, να φροντίσει την τήρηση της», προσθέτοντας ότι η εικόνα που έχει ο ίδιος, συνομιλώντας πρόσφατα με τον Ζ. Ζάεφ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, είναι ότι «είναι απολύτως πρόθυμοι να προχωρήσουν άμεσα και να καλύψουν τις καθυστερήσεις που έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα και να αλλάξουν όλες τις ονομασίες παντού όπως η συμφωνία ορίζει».

H συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo