Τα νέα μέτρα για Αττική: Ξενοδοχεία-καραντίνα, 20 άτομα σε γάμους, τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων

Newsroom L&O 18-09-2020 18:08 Τελευταία ενημέρωση: 18-09-2020 21:43
Τα νέα μέτρα για Αττική: Ξενοδοχεία-καραντίνα, 20 άτομα σε γάμους, τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων
Συναγερμός για τον αριθμό κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο - Από τα 4.084 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα, τα 2.100 είναι στην Αττική και τα 966 μόνο στο δήμο Αθηναίων!

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογράμμισε ότι παρατηρείται ανησυχητικά αυξητική τάση κρουσμάτων με επίκεντρο την Αττική. «Εμφανίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές». Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κατά την σημερινή ενημέρωση για την πορεία της νόσου, υπογράμμισε ότι πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις στους άνω των 65 ετών, στις απολύτως απαραίτητες.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογράμμισε ότι  η περιφέρεια Αττικής βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου. Υπάρχουν 4.084 ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια από τα οποία 2.100, δηλαδή πάνω από τα μισά είναι στην Αττική, εκ των οποίων τα 966 είναι στο δήμο Αθηναίων.

Σχεδιάζεται η σειρά μέτρων με σαρωτικούς ελέγχους. Παρατηρείται επίσης ότι το 29,7% είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι το 13,3% είναι συνταξιούχοι και το 13% άνεργοι πολίτες.

Νέα μέτρα για την Αττική, η οποία παραμένει στο «κόκκινο» αναφορικά με τα νέα κρούσματα κοτρονοϊού ανακοινώνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Η ευθύνη τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας, βαραίνει πρωτίστως τους εργοδότες».

«Όλος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ιό, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και οι διάφορες θεραπείες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ο περιορισμός των κοινωνικών εκδηλώσεων, είναι τα δύο μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουν χωρίς εξαιρέσεις οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών.

Από τη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, και έως 4 Οκτωβρίου, λαμβάνονται τα εξής επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Αττική:

 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων, όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
 • Αναστέλλονται οι συναυλίες, τόσο σε ανοιχτούς, όσο και σε κλειστούς χώρους.
 • Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους.
 • Θεσπίζεται ανώτατο όριο έως 20 άτομα σε γάμους, βαπτίσεις και κηδείες.
 • Με στόχο την προστασία των συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή είναι 65 ετών και άνω, συστήνεται:
 1. Nα περιορίσουν τις επόμενες 14 ημέρες τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες λαμβάνοντας πάντα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας,
 2. Nα αποφεύγουν την επαφή με άλλα άτομα πλην του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος,
 3. Nα αποφεύγουν τις μετακινήσεις με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Επιπλέον, για την Αττική αποφασίζεται η διαμονή ασυμπτωματικών θετικών κρουσμάτων που ανήκουν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, π.χ. μετανάστες, σε ξενοδοχεία καραντίνας.
 • Τέλος, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:
 1. Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.
 2. Μετακινήσεις προς και από την εργασία σε τρία κύματα για το Δημόσιο τομέα στις 7:00, στις 8:00 και στις 9: 00 το πρωί.
 3. Θέσπιση ευελιξίας κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων του Ιδιωτικού τομέα σε τέσσερα κύματα εντός διώρου από την έναρξη και λήξη του ωραρίου εργασίας.
 • Σαρωτικοί έλεγχοι και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Εκτεταμένοι έλεγχοι rapid test από συνεργεία ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων στις επιβαρυμένες περιοχές της Αττικής και σε υπηρεσίες του Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που κρίνονται απαραίτητες για την απρόσκοπτη, συνεχόμενη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας, όπως είναι τα σχολεία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως τα νοσοκομεία.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo