• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Έλληνας πιλότος που πέταξε πρώτος με Rafale: «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα αποτελεί παράγοντα, απλά στόχο»

Ειρήνη Γεωργίου 09-09-2020 10:19 Τελευταία ενημέρωση: 09-09-2020 21:28
Έλληνας πιλότος που πέταξε πρώτος με Rafale: «Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα αποτελεί παράγοντα, απλά στόχο»
Τι είπε ο επισμηναγός Στέφανος Καραβίδας για την εμπειρία του

Ο επισμηναγός εν αποστρατεία Στέφανος Καραβίδας είναι ο πρώτος Έλληνας πιλότος που πέταξε με RAFALE. «Έχω πετάξει στην πίσω θέση ενός τέτοιου αεροσκάφους στην άσκηση ΝΑΤΟ Tiger το 2015, στο Ικόνιο της Τουρκίας και διαπίστωσα ιδίοις όμμασι τις δυνατότητές του. Αποτελεί μία εξαιρετική πτητική πλατφόρμα, έχει εξαιρετική ευελιξία, εξαιρετική περίσσεια ισχύος».

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, ο Στέφανος Καραβίδας μίλησε στο OPEN για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των δυνάμεων της Ελλάδας, αλλά και για το συγκριτικό πλεονέκτημα που θα εξασφαλίσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας τα νέα μαχητικά που προγραμματίζει να προμηθευτεί η Ελλάδα, καθώς το γαλλικό μαχητικό Rafale θεωρείται ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου στον κόσμο.

Ερωτηθείς εάν αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο με την απόκτησή τους, ο Καραβίδας απάντησε: «Αλλάζουν άρδην οι ισορροπίες, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Στην ουσία, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία δεν θα αποτελεί παράγοντα, απλά στόχο για την ελληνική Πολεμική αεροπορία».

Ο επισμηναγός έχει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό αναμετρήσεων στον αέρα με τουρκικά μαχητικά. Ιπτάμενος έως πέρυσι με F 16 block 52, στην καθημερινή μάχη για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας. 

Σε επίπεδο εξοπλισμού, το Rafale διαθέτει τα πιο εξελιγμένα βλήματα αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους στον κόσμο, τα Meteor και SCALP. O Meteor έχει εμβέλεια 100 χιλιομέτρων σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, ενώ αποτρέπει οποιαδήποτε πιθανότητα διαφυγής στον στόχο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo