• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τα «μαζεύει» ο γγ του ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, μόνο συζητήσεις

lawandorder.gr 04-09-2020 14:34 Τελευταία ενημέρωση: 04-09-2020 15:01
Τα «μαζεύει» ο γγ του ΝΑΤΟ: Δεν υπάρχει συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας, μόνο συζητήσεις
Στροφή 180 μοιρών από το γενικό γραμματέα

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για την έναρξη μιας διαδικασίας διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το «Ναι» Ερντογάν στην έναρξη διαλόγου σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και την παρέμβαση Μητσοτάκη σχετικά με «παιχνίδια» του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας κάνει στροφή 180 μοιρών.

Μόνο τεχνικές συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο στο ΝΑΤΟ διεξάγονται, αυτή τη στιγμή, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στόχος των συζητήσεων είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί στρατιωτικής αποκλιμάκωσης και να μειωθούν οι κίνδυνοι συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

“Δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία για αυτό το μηχανισμό, ακόμη”, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε πως πρόκειται για τεχνικές συζητήσεις, παρά για διαπραγματεύσεις.

Είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση”, σημείωσε.

“Όσο υπάρχουν τόσα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για τεχνικές συζητήσεις για το πώς να αναπτύξουμε ενισχυμένους μηχανισμούς αποφυγής της σύγκρουσης. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει”, υπογράμμισε.

Μετά τη χθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα υπήρξε παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος απέστειλε ηχηρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, μετά τα «παιχνίδια» του ΝΑΤΟ.

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα παραδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ επιστολή εκ μέρους του για τις έκνομες ενέργειες της Άγκυρας.

Οι πρωτοβουλίες Στόλτενμπεργκ ενόχλησαν την Αθήνα, η οποία έσπευσε να δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση ότι συμφωνία δεν υφίσταται. «Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου», επισήμανε η ελληνική πλευρά.

Στο μεταξύ, ξανά προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι όσοι έχουν δίκιο δεν αρνούνται το διάλογο. «Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας. (...) Δεν είναι υπέρ ενός διαλόγου», πρόσθεσε.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, απάντησε στην πρόκληση Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. «O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως "συνομιλίες" μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», σημείωσαν διπλωματικές πηγές.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo