• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Τουρκία: Θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς όρους - Ναι στην πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ

lawandorder.gr 03-09-2020 23:03
Τουρκία: Θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς όρους - Ναι στην πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τάσσεται υπέρ της έναρξης διαλόγου έστω και σε τεχνικό επίπεδο, όπως προτείνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της ελληνικής πλευράς, στο θέμα της έναρξης διαλόγου, τάσσεται η Τουρκία.

To τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με επίσημη ανακοίνωση το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ότι αποδέχεται τις προτάσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, για μια έναρξη διαδικασίας διαλόγου, έστω και σε τεχνικό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Γενς Στότενμπεργκ προχώρησε σε ανάρτηση στο Twitter, με την οποία γνωστοποιούσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια τέτοια διαδικασία.

Μάλιστα, οι ίδιες τουρκικές πηγές, άφηναν καλούσαν εμμέσως πλην σαφώς να στηρίξει η Ελλάδα τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Πάντως, η ελληνική πλευρά δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της, εξαιτίας αυτής ακριβώς της προτροπής από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα επιμένει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένας διάλογος με την Τουρκία, αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση της έντασης στην αν. Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει, μόνο με την απομάκρυνση του τουρκικού στόλου από εκεί, που συνοδεύει τον ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική διπλωματία απορρίπτει κάθε μονομερή ενέργεια για έναρξη διαλόγου και δεν αποδέχεται ούτε το σχετικό έγγραφο που φέρεται να εμφάνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για την μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων.

Η πρωτοβουλία αυτή, του γγ η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών.

Αναμένουμε να στηρίξει την Ελλάδα αυτή την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo