Υπ. Δικαιοσύνης: Ταχύτερη η εκδίκαση των αιτήσεων για το νόμο Κατσέλη

Κατερίνα Μάνθου 01-09-2020 19:19 Τελευταία ενημέρωση: 01-09-2020 21:22
Υπ. Δικαιοσύνης: Ταχύτερη η εκδίκαση των αιτήσεων για το νόμο Κατσέλη
Με το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα που τέθηκε σε διαβούλευση

Διατάξεις που στόχο έχουν να ξεχωρίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές από όσους πραγματικά έχουν ανάγκη να υπαχθούν σε καθεστώς προστασίας, εμπεριέχονται σύμφωνα με πληροφορίες στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων του ν. 3869/2010 σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 § 1 ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης, τροποποιήσεις του Κώδικα Δικηγόρων και λοιπές διατάξεις».

Πρόκειται επί της ουσίας για τις νέες διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, οι οποίες τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση το απόγευμα της Τρίτης.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι αυτές να αποδώσουν οριστικά το καθεστώς προστασίας στους αδύναμους δανειολήπτες που η εκδίκαση των υποθέσεων τους έχει προσδιοριστεί ως και το 2032 και να οριστικοποιηθεί το προσωρινό δίχτυ προστασίας που παρέχει ο νόμος 3869/2010 σε όλους όσοι το δικαιούνται. Αφετέρου, κατά τις ίδιες πηγές, στόχος των ρυθμίσεων είναι να αρθεί το καθεστώς της οιονεί προστασίας των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι έσπευσαν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη προκειμένου να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, προσβλέποντας σε μια μακρινή δικάσιμο που εκτείνεται χρονικά ως το μακρινό 2032.

Το νέο σχέδιο νόμου προβλέπει τον επαναπροσδιορισμό 37.000 υποθέσεων από τις συνολικά 70.000 που εκκρεμούν, οι οποίες και έχουν λάβει δικάσιμο για μετά το 2021.

Γενικότερα, η φιλοσοφία του νέου νομοθετήματος προβλέπει τα εξής:

1. Εκκαθάριση των πινακίων μέσω της υποχρεωτικής για τους ενδιαφερόμενους υποβολής αίτησης επαναπροσδιορισμού της συζήτησης.

2. Καθιέρωση της υποβολής της αίτησης επαναπροσδιορισμού μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προς διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και εξοικονόμηση δαπανών, με δυνατότητα ηλεκτρονικής διενέργειας των κοινοποιήσεων, που αφορούν στην επίσπευση της διαδικασίας, και λοιπών διαδικαστικών πράξεων.

3. Εφαρμογή του δικονομικού προτύπου της νέας τακτικής διαδικασίας του ν. 4335/2015 με την κάμψη της υποχρεωτικής προφορικότητας και την καθιέρωση της κατ’ εξαίρεση διαδικασίας εμμάρτυρης απόδειξης.

Δείτε στο σχέδιο νόμου στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=14231

Διαβάστε και:

Μητσοτάκης: Αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί - Ευνοϊκή ρύθμιση χρεών ή απαλλαγή για ευάλωτους (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo