18.3 C
Athens
13.2 C
Thessaloniki
Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
More

    Ο κορονοϊός «γονατίζει» την ΕΛ.ΑΣ. και προβληματίζει την ηγεσία


    Ο κορονοϊος «γονατίζει» την ΕΛ.ΑΣ. και απειλεί με «λουκέτο» αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες. Ήδη τα πρώτα κρούσματα σε αστυνομικούς, έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στην αστυνομία, με 3 διμοιρίες των ΜΑΤ να μπαίνουν σε καραντίνα και αστυνομικά τμήματα, όπως αυτό του Αγίου Παντελεήμονα και της Ομόνοιας να υπολειτουργούν.
    Η φυσική ηγεσία του σώματος λαμβάνει τα μέτρα της προσπαθώντας να ανασχέσει την επιδημία στις τάξεις της με έμπειρα στελέχη της να αναφέρουν στο lawandorder.gr πως, «εάν υπηρεσίες όπως η ΟΠΚΕ και οι πεζές περιπολίες παραλύσουν, θα υπάρξει πρόβλημα τόσο στον έλεγχο στο τομέα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και της ασφάλειας των πολιτών, όσο και στους ελέγχους για την αποτροπή της διάδοσης του κορονοϊου που αναμένονται να εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα».
    Εκτίναξη των κρουσμάτων μετά τις διακοπές – Δεκάδες σε καραντίνα
    Η αύξηση των κρουσμάτων σε αστυνομικούς υπήρξε δραματική μετά την επιστροφή τους από τις καλοκαιρινές άδειες, ακριβώς όπως έγινε με όλους τους πολίτες της χώρας. Όπως άλλωστε ανέφερε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κύριος Λευτέρης Οικονόμου από το βήμα της Βουλής, από τον κορονοϊο μέχρι στιγμής έχουν νοσησει 57 άτομα, από διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας, ενώ ακόμη 173 βρίσκονται σε κατ ‘οίκον περιορισμό. Την ίδια στιγμή στην πυροσβεστική υπηρεσία θετικοί στον κορονοιο έχουν διαγνωστεί 4 άτομα, ενώ ακόμη 6 βρίσκονται σε καραντίνα. Τέλος θετικος στον κορονοιο βρέθηκε και ένας εργαζόμενος της γενικής γραμματείας αντεγκληματικης πολιτικής, ενώ 52 άτομα, βρίσκονται σε καραντίνα.
    Λαμβάνει τα μέτρα της η ΕΛ.ΑΣ.
    Με τον φόβο να μπουν «λουκέτα» σε αστυνομικά τμήματα και να αποδεκατιστούν μάχημες υπηρεσίες εν μέσω πανδημίας σε μια χρονική συγκυρία που η αστυνομία θα κληθεί για μια ακόμη φορά να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά» με τους ελέγχους για την πάταξη διάδοσης του covid, την εγκληματικότητα αλλά και τις επερχόμενες κοινωνικές αντιδράσεις για μια σειρά θεμάτων, η φυσική ηγεσία λαμβάνει τα μέτρα της για να προστατεύσει τους αστυνομικούς.
    Σε πρώτη φάση έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο συντονισμού στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. με 24ωρη παρουσία γιατρού που θα κατευθύνει για τις απαιτούμενες ενέργειες τους αστυνομικούς που θα κρίνονται ως «ύποπτα κρούσματα» ή θα έχουν διαγνωστεί θετικοί.
    Παράλληλα έχει δοθεί εντολή στους αστυνομικούς διευθυντές να ενημερώνουν το αρχηγείο για ενδεχόμενο κρούσμα, ενώ δόθηκε εντολή να λαβουν άδεια ειδικού σκοπού όσες κατηγορίες αστυνομικών βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως καρδιοπαθείς και άτομα με ζάχαρο.
    Την ίδια στιγμή έχει υπάρξει μέριμνα για την αγορά μασκών, αντισηπτικών και γαντιών για τις ανάγκες των αστυνομικών και με μια απλή αίτηση του κάθε αστυνομικού τμήματος θα αποστέλλονται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες, το ίδιο αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με πηγές από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και για όσους διοικητές ζητήσουν να τοποθετηθούν Plexi Glass σε περιπολικά για την ασφάλεια των αστυνομικών σε περιπτώσεις μεταγωγών κρατουμένων.
    Όλοι οι κρατούμενοι που θα εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊο θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα και σε περίπτωση που παρατηρηθεί και εκεί υπερσυγκέντρωση θα μεταφέρονται στον Ασπρόπυργο.
    Καλιακμάνης: «Άμεσο τεστ σε συλληφθέντες- Να ανοίξουν τα Ολυμπιακά ακίνητα»
    Ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων, Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλιακμάνης τονίζει πως «θα πρέπει να βρεθούν δομές για την κράτηση όλων των ατόμων που συλλαμβάνονται από εδώ και στο εξής, για αυτόφωρο, κακούργημα ή πλημμέλημα ή για διοικητική ή δικαστική απέλαση, έτσι ώστε να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εύλογο χρόνο μετά τη σύλληψή τους, σε μοριακό τεστ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ε.Ο.Δ.Υ. και μετά την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ και εφόσον δεν είναι θετικοί σε αυτόν, θα οδηγούνται κανονικά στα κρατητήρια των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη φύλαξή τους».
    Οι δομές αυτές, σύμφωνα με τον κύριο Καλιακμάνη, θα μπορούσαν να είναι «τα κτίρια των Ολυμπιακών ακινήτων που παραμένουν αναξιοποίητα και στα οποία υπάρχει επάρκεια χώρων για να μην έχουμε διάδοση του κορονοϊου μεταξύ των κρατούμενων».
    Θοδωρής Τσαϊρίδης: «Δεν είμαστε αναλώσιμοι»
    Τα συνεχή κρούσματα αστυνομικών με κορονοϊο σε Ομόνοια, Άγιο Παντελεήμονα, ΜΑΤ, διεύθυνση τροχαίας Αττικής, αστυνομικού τμήματος Πατησίων και σε τμήματα την Θεσσαλονίκη κινητοποίησαν άμεσα τους αστυνομικούς στην συμπρωτεύουσα με τον πρόεδρο αστυνομικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης να ξεκαθαρίζει πως ««δεν είμαστε αναλώσιμοι, ούτε δεδομένοι. Πάνω από 10 αστυνομικοί από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες 15 ημέρες».
    Η διάδοση του κορονοϊου σε όλη πλέον την επικράτεια έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στην ηγεσία του σώματος, που καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις και να προχωρήσει στις δέουσες ενέργειες αποδεκατίσει τις υπηρεσίες.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ