23.4 C
Athens
16.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
More

    ΣτΕ: Άμεσα η απόφαση για το 9,51% στους υποψήφιους των Πανελλαδικών με το παλιό σύστημα


    Μια σημαντική απόφαση αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά και τη σημερινή συζήτηση της υπόθεσης στην επιτροπή αναστολών του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
    Η απόφαση θα αφορά την αίτηση αναστολής που έχουν καταθέσει υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα κατά αποφάσεων της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων στις Πανελλαδικές εξετάσεις που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ.
    Η απόφαση του τμήματος αναστολών του ΣτΕ επί της παραπάνω αίτησης αναστολής αναμένεται λόγω της σπουδαιότητάς της να έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδα. Και αυτό καθώς εκτιμάται πως η κρίση του ΣτΕ επί του συγκεκριμένου θέματος θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Παιδείας πριν από την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Ειδικότερα, στο ΣτΕ οι υποψήφιοι του 3ου επιστημονικού πεδίου με το παλαιό σύστημα που προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητώντας την αναστολή των παραπάνω αποφάσεων της κυρίας Κεραμέως, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως ο καθορισμός του ποσοστού 9,51% βασίστηκε σε διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, η οποία όπως αναφέρεται, παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας.
    Όπως δε αναφέρουν οι προσφεύγοντες, το ποσοστό 9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των αιτήσεων-δηλώσεων συμμετοχής των υποψηφίων με το παλαιό και με το νέο σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων, που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το παλαιό ή με το νέο σύστημα χωρίς μάλιστα να απαιτείται η συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
    Επιπλέον οι προσφεύγοντες επικαλούνται νομολογία του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας-ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.
    Να σημειωθεί, τέλος, πως για την ίδια υπόθεση η αίτηση ακύρωσης που επίσης έχουν καταθέσει οι υποψήφιοι έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2020.



    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ