Γεραπετρίτης για τουρκική NAVTEX: Αν απαιτηθεί περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου μας, είμαστε έτοιμοι (Βίντεο)

Newsroom L&O 10-08-2020 11:19 Τελευταία ενημέρωση: 10-08-2020 11:55
Γεραπετρίτης για τουρκική NAVTEX: Αν απαιτηθεί περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου μας, είμαστε έτοιμοι (Βίντεο)
Η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και στρατιωτική ετοιμότητα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας

«Η αποφασιστικότητα μας είναι δεδομένη», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη NAVTEX ανοιχτά του Καστελλόριζου.

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Η Αθήνα είναι απολύτως έτοιμη να προχωρήσει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, τόνισε ακόμη, ενώ είπε ότι η Άγκυρα υποχωρεί προσχηματικά, καθώς βλέπει ότι δεν μπορεί να πετύχει τους σκοπούς της.

«Το τουρκικό ερευνητικό παρότι έκλεισε τους πομπούς του παρακολουθείται», ξεκαθάρισε ακόμη ο υπουργός..

«Τα πλοία μας που ήδη περιπολούν σε κρίσιμες περιοχές, βρίσκονται στις θέσεις τους από μέρες και αν απαιτηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου είμαστε έτοιμοι να τον υλοποιήσουμε άμεσα, τόνισε ο υπουργός. Εμείς δεν επιδιώκουμε ένταση στην περιοχή, αλλά η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει την αντίδραση της Άγκυρας πριν την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας. 

«Όταν αποφασίσαμε για πρώτη φορά να ασκήσουμε μια αποφασιστική διπλωματία στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και με την Ιταλία και, πρωτίστως, με την Αίγυπτο, σταθμίσαμε, μετρήσαμε ποια θα ήταν η αντίδραση της Τουρκίας», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και «είναι προφανές ότι αυτό θα τους ενοχλούσε, δεδομένου ότι η ενέργεια αυτή πρακτικά εξουδετέρωνε το μόνο έρεισμα το οποίο είχε η τουρκική διπλωματία, που ήταν το ανυπόστατο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Υπό αυτές τις συνθήκες εμείς ήμασταν πανέτοιμοι για την οποιαδήποτε αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, είναι κάτι το οποίο εμείς το παρακολουθούμε από πολύ κοντά. Είναι προφανές ότι μολονότι το τουρκικό ερευνητικό μπορεί να βγήκε από το σύστημα εκπομπής, παρακολουθείται από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Εμείς βρισκόμαστε σε πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Γ. Γεραπετρίτης ανέπτυξε την κυβερνητική θέση ότι «η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διπλωματικά υποδεέστερη θέση», στέλνοντας συγχρόνως καθαρό μήνυμα στην άλλη πλευρά: «Στο μέτρο που πλέον είναι καθορισμένες οι ζώνες τις οποίες η ελληνική Πολιτεία έχει να προστατεύσει κυριαρχικά, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε πρόκληση εντός των ζωνών αυτών. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι διεθνείς κανόνες, οι οποίοι διέπουν την έρευνα», είπε και μετέφερε την αίσθηση της ελληνικής πλευράς, ότι «θα υπάρξει ένας περίπλους του ‘Ορούτς Ρέις' και των συνοδών πλοίων, εμείς θα παρακολουθούμε, θα είμαστε εκεί, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

Η Αγκυρα συνεχίζοντας τη ρητορική της πρόκλησης στο Αιγαίο εξέδωσε NAVTEX για έρευνες ανοιχτά του Καστελλοριζου από σήμερα 10 Αυγούστου έως τις 23 του μήνα. Ηδη πάντως η ελληνική πλευρά είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, ενώ στςι 12:00 συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ.

Νέα τουρκική πρόκληση: Εκδόθηκε NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis - Σε ετοιμότητα ο ελληνικός στόλος

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: To Oruc Reis έφτασε στην περιοχή όπου θα κάνει έρευνες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo