Ο Τσιόδρας της εξωτερικής πολιτικής

Μυρένα Σερβιτζόγλου 08-08-2020 13:48 Τελευταία ενημέρωση: 08-08-2020 13:49
Ο Τσιόδρας της εξωτερικής πολιτικής
Ποιός είναι ο Τσιόδρας της εξωτερικής πολιτικής;

Συχνά-πυκνά, κάθε που τον παρακολουθεί σε κάποια ενημερωτική εκπομπή ή διαβάζει κάποιο άρθρο του, φίλος δικαστικός λειτουργός μου τηλεφωνεί: «Είμαι ερωτευμένος με αυτόν τον άνθρωπο. Μακάρι να είχαμε κι άλλους σαν κι αυτόν».

Πράγματι μετά την τελευταία NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για σεισμικές έρευνες πέριξ του Καστελόριζου και εντός ελληνικής ΑΟΖ, και ενώ οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονταν σε ανώτατη επιφυλακή, τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου ρωτούσαν το ένα το άλλο: «Τι λέει ο καθηγητής»;

Αυτό που λέει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής, αυτό γίνεται. Εκείνος το λέει Δευτέρα πρωί, εμείς το παρακολουθούμε να συμβαίνει Δευτέρα απόγευμα. Για οποιοδήποτε θέμα και αν ερωτηθεί, ελληνοτουρκικά, διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, κινήσεις Ερντογάν, αποκαλύψεις για Μάτι ή παραδικαστικό.

Ο καθηγητής καίτοι πολιτεύεται, δεν είναι πολιτικός. Καίτοι είναι ο ίδιος μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου, πάντοτε με διακριτικότητα προτάσσει την ιδιότητά του ως καθηγητή, για την ακρίβεια ως δασκάλου. Εξάλλου, αυτή την πρώτη χρονιά στα έδρανα της Βουλής, ασκούσε παράλληλα τα καθήκοντά του ως αναπληρωτή καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όμως πέρα και εκτός από τους μαθητές του, οι περισσότεροι τον παρακολουθούμε στις δημόσιες τοποθετήσεις και αναλύσεις του, διαβάζουμε τα άρθρα του εν είδει ανοιχτού πανεπιστημίου ή μίας ιδιότυπης δια βίου μάθησης. Μελετούμε τις θέσεις του για να κλέψουμε μυαλό, παρατηρούμε τον τρόπο που στέκεται απέναντι στην πολιτική για να δανειστούμε ήθος.

Ορισμένοι του καταλογίζουν ότι θέλει τα πράγματα να γίνονται με τον δικό του, -που είναι πάντα και ο πιο δύσκολος-, τρόπο. Άλλοι πάλι διαβλέπουν στη στάση του μία αμυδρή έπαρση. Ή, ότι υπεραγαπά τον ελληνισμό.

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος είναι αυστηρός με τους ανθρώπους, διότι είναι πολύ αυστηρός με τον ίδιο του τον εαυτό. Είναι εκείνος που θα διασχίσει το κατάμεστο φουαγιέ του Παντείου για να ρωτήσει τον πιο σιωπηλό φοιτητή, ή τη φοιτήτρια που στέκεται απόμερα, αν είναι όλα καλά και αν χρειάζονται κάτι. Και παρά τη μεγάλη του αγάπη για την πατρίδα, ο Συρίγος σέβεται όλα τα έθνη, είναι βαθιά δημοκράτης.

Αν είχαμε εκατό Συρίγους, θα είχαμε την πολυτέλεια, τους πενήντα να τους αφήνουμε να κάνουν ό,τι περισσότερο αγαπούν με τη διακριτικότητα και το ήθος που τον διακρίνει. Όμως έχουμε μοναχά έναν, και με τον Τούρκο πρόεδρο απασφαλισμένο, η Ελλάδα, η περιοχή, η Ευρώπη χρειάζονται τις γνώσεις, το ήθος, την κρίση και τη νηφαλιότητά του όσο ποτέ.

Δύο είναι τα μεγάλα μυστικά του Άγγελου Συρίγου. Το προσωπικό του καταφύγιο, το Άγιον Όρος, όπου και καταφεύγει συχνά χωρίς να το γνωρίζει κανείς, όπου και κατέφυγε αμέσως μετά τις εκλογές για να αναβαπτίσει νου, ψυχή και πνεύμα. Και η συνοδοιπόρος και μητέρα των τριών τους παιδιών, η σύζυγός του Ρένια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo