Επίγεια κόλαση, η Βηρυτός: 145 νεκροί, 5.000 τραυματίες και 300.000 άστεγοι - Αγωνιώδεις έρευνες για επιζώντες

Newsroom L&O 06-08-2020 07:59 Τελευταία ενημέρωση: 06-08-2020 13:22
Επίγεια κόλαση, η Βηρυτός: 145 νεκροί, 5.000 τραυματίες και 300.000 άστεγοι - Αγωνιώδεις έρευνες για επιζώντες
Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πόλη της Βηρυτού, καθώς οι εκρήξεις προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία προκειμένου να ανακαλύψουν ζωντανούς κάτω από τα συτρίμμια που σκεπάζουν την περιοχή γύρω από το λιμάνι της Βηρυτού. Τις αγωνιώδεις προσπάθειες των διασωστών συνδράμει ελληνική ομάδα της ΕΜΑΚ.

Οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό άφησαν πίσω τους 137 νεκρούς, δεκάδες αγνοούμενους, και πάνω από 5.000 τραυματίες, δήλωσε σήμερα στο AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.

«Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός είναι περισσότεροι από 145 νεκροί και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες», δήλωσε ο Ρίντα Μουσάουι, διευκρινίζοντας ότι νεότερος απολογισμός πιθανόν να ανακοινωθεί στη διάρκεια της ημέρας.

Από τις εκρήξεις περίπου 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Οι Λιβανέζοι δείχνουν την αλληλεγγύη τους προσφέροντας σπίτια ή δωμάτια σε όσους έμειναν άστεγοι 

Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

Ανάμεσα τους συγκαταλέγεται μια νεκρή Ελληνίδα πολίτης και πέντε τραυματίες. Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στη Βηρυτό.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Zeina Akar είχε άλλωστε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε τη Λιβανέζα ομόλογο του ότι το υπουργείο θα συνεισφέρει με κάθε δυνατό τρόπο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, να έλθει αρωγός στο Λίβανο και τον δοκιμαζόμενο λαό του. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Φραγκογιάννης μετέβη χθες στο Λίβανο.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βηρυτός, στο στρατό ο έλεγχος

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για δύο εβδομάδες, την πόλη της Βηρυτού, καθώς οι εκρήξεις προκάλεσαν άνευ προηγούμενου υλικές ζημιές, ενώ παρέδωσε τον έλεγχο της ασφάλειας της πρωτεύουσας στον στρατό.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό οι εμπλεκόμενοι

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συμφώνησε να θέσει όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014, σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναφέρουν υπουργικές πηγές. Δεν είναι σαφές πόσους αξιωματούχους αφορά η απόφαση ούτε το επίπεδο αρχαιότητάς τους στις εν λόγω θέσεις.

Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό εωσότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι.

Επιπλέον, η λιβανική κυβέρνηση ζήτησε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κάθε πρόσωπο που εμπλέκεται στην αποθήκευση των τόνων νιτρικού αμμωνίου, το οποίο προκάλεσε την πολύνεκρη έκρηξη μία ημέρα πριν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo