Ανασχηματισμός «λάιτ» μέσα στον καυτό Αύγουστο

Αντώνης Γκιόκας 04-08-2020 07:06
Ανασχηματισμός «λάιτ» μέσα στον καυτό Αύγουστο
Ποιοι αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ρόλο

Έτοιμος να προχωρήσει σε μικρές διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου αυτό να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα πακέτα ύψους 72 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι αλλαγές θα περιοριστούν σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, χωρίς βέβαια να αποκλείεται κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιθυμούσε να εργαστεί το κυβερνητικό επιτελείο τους επόμενους κρίσιμους για την οικονομία μήνες, έχει αποτυπωθεί στο μυαλό του πρωθυπουργού από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής του Ιουλίου και αποφασίστηκε ο τρόπος με τον οποίο θα έμπαινα στα κρατικά ταμεία τα χρήματα της ευρωπαϊκής βοήθειας.

Είχε, άλλωστε, προηγηθεί μία σύντομη επίσκεψή του στα Τζουμέρκα και τότε οι συνεργάτες έλεγαν μεταξύ και αστείου ότι από τη στιγμή που βρέθηκε στο βουνό, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είχαν «κλειδώσει». Αν δεν μεσολαβούσαν και οι ημέρες της έντασης με την Τουρκία, οι αλλαγές θα είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα.

Οι «χειρουργικές» διορθώσεις που θα γίνουν στη σύνθεση της κυβέρνησης αποτελούν «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη πλευρά του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του – ακόμα και αν δεν έμεινε πλήρως ικανοποιημένους από όλους. Οι αστοχίες σε πολλές περιπτώσεις βγάλαν μάτι, αλλά στη συνολική βαθμολογία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε ότι η πρώτη σύνθεση της κυβέρνησης του ήταν πάνω από τη βάση. Επίσης, στις σκέψεις του μέτρησαν πολύ και οι πρωτόγνωρες συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να εργαστούν την εποχή του lockdown.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος θα είναι ο μέχρι αυτή τη στιγμή υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, ο οποίος θα μετατραπεί σε αναπληρωτή υπουργό που επί της ουσίας θα επιβλέπει τη διάθεση των κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης.

Τα ίδια ισχύουν και για τον Νίκο Παπαθανάση, που πιθανότατα θα αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης. Θέσεις υφυπουργών αναμένεται να υπάρξουν στα υπουργεία Ναυτιλίας, Μεταφορών, Εργασίας, Περιβάλλοντος, Υγείας και ενδεχομένως στο Δικαιοσύνης.

Πάντως, καλό είναι να μην αποκλειστεί κάποια αλλαγή που θα μοιάζει με έκπληξη, αφού υπάρχουν υπουργοί και υφυπουργοί που το προηγούμενο διάστημα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων των φορέων που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο τους. Πάντως, όλα δείχνουν ότι τα νέα στελέχη της κυβέρνησης θα προέρχονται είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, είτε θα είναι γενικοί γραμματείς υπουργείων που θα αναβαθμιστούν. Επίσης, τις τελευταίες ώρες ακούγεται πως ο πρωθυπουργός βολιδοσκόπησε και έναν διαπρεπή ακαδημαϊκό, ο οποίος όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το αν επιθυμεί να ενταχθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo