Μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 93,12% στα νησιά το τελευταίο τετράμηνο

Newsroom L&O 03-08-2020 13:48 Τελευταία ενημέρωση: 03-08-2020 13:48
Μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 93,12% στα νησιά το τελευταίο τετράμηνο
Συνεχίζεται σταθερά η αποσυμφόρηση των νησιών

Για την πορεία των μεταναστευτικών ροών και τις επιλογές της πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Μετά το άνοιγμα της οικονομίας η πολιτεία ανέμενε αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, που επανέφερε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, μιλώντας στο mega.

Σημείωσε πως «τα μέτρα είναι επαρκή, αρκεί ο κόσμος να τα εφαρμόζει. Αν εφαρμόσουμε τα μέτρα δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω».

Αναφορικά στις δομές, ο Υπουργός Μετανάστευτης τόνισε πως δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα στις δομές, ούτε θάνατος σχετιζόμενος με την μετανάστευση.

«Εφαρμόζουμε ως τις 31/8 συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Μεγαλύτερος είναι ο φόβος μετάδοσης από την τοπική κοινωνία προς τις δομές παρά το αντίθετο», υπογράμμισε. Έως τώρα, σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη έχουν γίνει 4.000 απελάσεις «και ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών». Στόχος του αρμόδιου Υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, χωρίς τη δημιουργία νέων δομών.

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως:

«Η κυβερνητική πολιτική αναπτύσσεται σε συγκεκριμένους άξονες: Μείωση των μεταναστευτικών ροών. Αποσυμφόρηση νησιών. Επίσπευση διαδικασιών ασύλου. Δημιουργία κλειστών δομών. Επιστροφές. Το τελευταίο τετράμηνο (Απρίλιος - Ιούλιος) παρατηρείται σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά μας, που φτάνει το 93,12%. Είχαμε συνολικά 850 αφίξεις, έναντι 12.363 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι αφίξεις στη Χίο, την Κω και τη Λέρο ήταν μηδενικές. Στην Λέσβο ήταν μειωμένες κατά 85%. Στην Σάμο καταγράφηκε μία άφιξη (8 άτομα) σε 4 μήνες. Παράλληλα συνεχίζεται σταθερά η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς στο τετράμηνο Απριλίου-Ιουλίου 2020 υπήρξε αύξηση κατά 354,42% στις μεταφορές προς την ενδοχώρα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Έφτασαν στις 11.295, έναντι 3.186 πέρυσι. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αποσυμφόρηση στη Μόρια, η οποία σήμερα έχει 13.941 διαμένοντες, έναντι 18.615 στις αρχές του χρόνου. Κατά συνέπεια, καθώς οι ροές στη Λέσβο το 2020 ήταν 3.922, έχει αποσυμφορηθεί κατά 8.596 άτομα, ή ποσοστό 46% των αρχικά διαμενόντων. Η Κυβέρνηση θέτει ως επόμενο στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας στις δομές, προς όφελος, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών».

Σημείωσε επίσης ότι «εγκρίθηκε η χρηματοδότηση κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 130 εκ, της κατασκευής των νέων δομών σε Σάμο, Κω & Λέρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo