Κορονοϊός: Αλλάζουν όλα στη διασκέδαση - Τέλος το ποτό στα όρθια, καλεσμένοι με... μέτρο στους γάμους -Τι ισχύει με τα πάρτι

Newsroom L&O 01-08-2020 08:44 Τελευταία ενημέρωση: 01-08-2020 08:48
Κορονοϊός: Αλλάζουν όλα στη διασκέδαση - Τέλος το ποτό στα όρθια, καλεσμένοι με... μέτρο στους γάμους -Τι ισχύει με τα πάρτι
Κορυφώνεται η ανησυχία λόγω νεας «έκρηξης» κρουσμάτων

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τον κορονοϊό, μετά τη νεα «έκρηξη» κρουσμάτων.

Από 1η έως 31 Αυγούστου είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των εκκλησιών.

Από 3 έως 15 Αυγούστου σε γάμους, βαφτίσεις και κηδείες θα μπορούν να παρευρίσκονται έως και 100 καλεσμένοι.

Παρατείνεται η απαγόρευση των πανηγυριών και άλλων εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Μέχρι τις 15 Αυγούστου αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε γηροκομεία, νοσοκομεία και κέντρα αστέγων, μέτρο που περιλαμβάνει και τους ιατρικούς επισκέπτες. Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, εξαιρείται ένας συνοδός για ειδικές περιπτώσεις ασθενών, για τον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια.

Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού, πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγυαλγία, ρινική καταρροή. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.

Από 3 έως 9 Αυγούστου απαγορεύεται η παρουσία όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ, με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Παρατείνονται τα μέτρα τήρησης των αποστάσεων στις παραλίες έως τις 31 Αυγούστου, καθώς και τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.

Έως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται και η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων. Επίσης, συστήνεται η χρήση μάσκας από τους πολίτες σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι δυνατή η τήρηση των αποστάσεων.

Επεκτείνονται τα μέτρα των περιορισμών κυκλοφορίας μέχρι τέλος Αυγούστου για όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων.

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Αυγούστου η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Επιπλέον, μέχρι 15 Αυγούστου παραμένει σε ισχύ και το μέτρο της υποχρεωτικής υποβολής αρνητικού τεστ, που θα έχει γίνει έως και 72 ώρες νωρίτερα, για όσους έρχονται στη χώρα από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Παρακολουθούμε καθημερινά όλα τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με τα επιδημιολογικά φορτία. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας σε κάθε αλλαγή των δεδομένων και ανάλογα με τις εξελίξεις είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μέτρα, εργαλεία που ανταποκρίνονται στο είδος της διασποράς και απαντούν στα ποιοτικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων πάντα με γνώμονα να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται χαλάρωση ως προς την τήρηση των μέτρων και φαινόμενα συγχρωτισμού και συνωστισμού τα οποία αποτυπώνονται στην αυξητική τάση των κρουσμάτων μας καθημερινά», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα σημείωσε: «‘Όπως σε όλη την προηγούμενη φάση, καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας διαδραμάτισε η ευθύνη των πολιτών, η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς. Αυτό ήταν, αυτό είναι το μυστικό επιτυχίας της Ελλάδας και πρέπει και σε αυτή τη φάση όλοι μας να δείξουμε την ίδια υπευθυνότητα την ίδια εγρήγορση. Μπαίνουμε λοιπόν όλοι σε επιφυλακή χωρίς πανικό, αλλά με ευθύνη και κυρίως με συνέπεια, αφήνουμε πίσω τα φαινόμενα χαλάρωσης και ακολουθούμε πιστά τους κανόνες. Στόχος όλων μας, όπως έχουμε πει πολλές φορές, μέχρι να κερδίσουμε οριστικά τον πόλεμο πρέπει να είναι να μην χρειάζεται να ληφθούν άλλα μέτρα και για να γίνει αυτό πρέπει να τηρούμε πιστά αυτά που ισχύουν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo