• Άρθρα
  • Ετικέτες
  • Αρθρογράφοι

Βουλή - Κληρώνονται τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου για Παπαγγελόπουλο

Κατερίνα Μάνθου 30-07-2020 07:15 Τελευταία ενημέρωση: 30-07-2020 07:22
Βουλή - Κληρώνονται τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου  για Παπαγγελόπουλο
ΣτΕ και Άρειος Πάγος διαβίβασαν στην Βουλή κατάλογο με ονόματα δικαστών

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής θα κληρωθούν τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου που προβλέπεται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά την άσκηση δίωξης από την Ολομέλεια της Βουλής κατά tτου πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για 8 αδικήματα.

Στην Βουλή έχει διαβιβάσει τόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και ο Άρειος Πάγος καταλόγους με τα ονόματα δικαστικών λειτουργών που εκ του νόμου έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στην κλήρωση.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας διαβίβασε στην Βουλή κατάλογο με 46 ονόματα δικαστών, εκ των οποίων οι 5 είναι αντιπρόεδροι και οι 41 σύμβουλοι Επικρατείας.

Παράλληλα, ο Άρειος Πάγος διαβίβασε στην Βουλή κατάλογο με 45 ονόματα δικαστών, εκ των οποίων οι 2 είναι αντιπρόεδροι και οι 43 αρεοπαγίτες.

Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση έχουν οι δικαστικοί οι οποίοι μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2019, δεν προήχθησαν σε ανώτερο δικαστικό βαθμό. Η εν λόγω ημερομηνία (16.9.2019) είναι αυτή της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον κ. Παπαγγελόπουλου.

Η νομική υπηρεσία της Βουλής θα κάνει την τελική επιλογή των ονομάτων των δικαστών που θα μπουν στην κληρωτίδα, αφού προηγουμένως διαγράψει τα ονόματα όσων έχουν κώλυμα, όπως είναι μόνιμη απασχόληση σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες (Εθνική Σχολή Δικαστών Λειτουργών, κ.λπ.).

Επίσης, εάν στους καταλόγους συμπεριλαμβάνονται έγγαμα ζευγάρια δικαστών, τότε σε περίπτωση που κληρωθεί ο ένας από τους δύο, αυτοδικαίως ο δεύτερος εξαιρείται.

Το Δικαστικό Συμβούλιο συγκροτείται από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του -που είναι μέλος του Αρείου Πάγου- ως ειδικός ανακριτής. Τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου δεν μπορεί να είναι και μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα συσταθεί στην συνεχεία.
Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την άσκηση δίωξης κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, για:

1. Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με άρθρο 239 Π.Κ.),

2. Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με αρ. 239 Π.Κ.),

3. Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (άρθρο 46 παρ. 1 σε συνδυασμό με Π.Κ. 259),

4. Παράβαση καθήκοντος κατά εξακολούθηση (Π.Κ. 259 αυτοτελώς),

5. Απόπειρα εκβίασης (άρθρο 385 παρ. 1 περ. Γ παλαιού Π.Κ. του άρθρου 385 παρ. 1 και 3 Π.Κ. ως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του ν. 4619/2019,

6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου (άρθρο 159 παρ. 1 παλαιού και νέου Π.Κ.),

7. Δωροληψία υπαλλήλου (άρθρο 235 Π.Κ.) και

8. Εγκληματική οργάνωση (συμμορία) - άρθρο 187 παρ. 5 παλαιού Π.Κ. και παρ. 3 νέου Π.Κ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo