Καθημερινά τα ατυχήματα με ελάφια στην Νότια Ρόδο (εικόνες)

lawandorder.gr 29-07-2020 14:15 Τελευταία ενημέρωση: 29-07-2020 14:16
Πηγή εικόνας: Η Ροδιακή
Καθημερινά τα ατυχήματα με ελάφια στην Νότια Ρόδο (εικόνες)
Την επέμβαση της πολιτείας απαιτούν οι κάτοικοι της περιοχής, για την προστασία ελαφιών αλλά και οδηγών

Ανάστατοι είναι κάτοικοι, επισκέπτες αλλά και φορείς στη Νότια Ρόδο, από τα ατυχήματα που σημειώνονται καθημερινά στην περιοχή εξαιτίας των ελαφιών και ζητούν να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία ούτως ώστε και τα ζώα να προστατευθούν και οι οδηγοί να μην κινδυνεύουν!

Όπως επισημαίνουν αναγνώστες της «Ροδιακής», το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται στη Νότια Ρόδο εξαιτίας ελαφιών που «πετάγονται» στη μέση του δρόμου!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές φορές τον τραυματισμό ή ακόμη και το θάνατο των άτυχων ελαφιών, αλλά και τον τραυματισμό πιθανότατα των επιβατών των οχημάτων τα οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές ή ακόμη και ολοκληρωτική καταστροφή!

Αυτό άλλωστε συνέβη και στον πρόεδρο της Κοινότητας Κατταβιάς κ. Νικόλαο Ζαννετάκη, το όχημα του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς σε ένα τέτοιο ατύχημα. Όπως ο ίδιος δήλωσε στη «Ροδιακή», όλα έγιναν μέσα σε ελάχιστα λεπτά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής 26 Ιουλίου όταν την ώρα που κινούνταν στο οδόστρωμα με το όχημά του, ξαφνικά βρέθηκε μπροστά του ένα ελάφι! Το αυτοκίνητο (κλούβα) του κ. Ζαννετάκη κατέληξε σε ένα χωράφι έχοντας υποστεί πλήρης καταστροφή, ενώ από θαύμα δεν τραυματίστηκαν ο οδηγός και οι λοιποί επιβάτες του οχήματος.

«Η πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να πάρει θέση στο ζήτημα αυτό» τόνισε με δηλώσεις του στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας  Κατταβιάς προσθέτοντας ότι «αρχικά οι αγρότες είχαν και συνεχίζουν να έχουν πολλές ζημιές από τα ελάφια, όμως τώρα κινδυνεύει και ο άνθρωπος στους δρόμους. Οφείλουμε να ληφθούν μέτρα ώστε και τα υπέροχα αυτά ζώα να προστατευθούν αλλά και ο άνθρωπος να μην κινδυνεύει».

Η περίπτωση του προέδρου της Κατταβιάς δεν είναι η μόνη καθώς την ίδια ημέρα (26 Ιουλίου) τα ξημερώματα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο με επιβάτες τέσσερα νεαρής ηλικίας άτομα τα οποία κινούνταν προς τη Ρόδο, ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με άλλο ελάφι.

Την προηγούμενη ημέρα δύο περίπου χιλιόμετρα έξω από την Κατταβιά άλλος οδηγός είχε συνάντηση με άλλο ελάφι, ενώ και την περασμένη εβδομάδα συμπολίτισσά μας που κινούνταν με το όχημα της στην περιοχή Κιοτάρι στη Νότια Ρόδο, είδε ξαφνικά μπροστά της ένα μεγαλόσωμο ζώο, το οποίο πέρασε κυριολεκτικά επάνω από το όχημα, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητο! Ευτυχώς τόσο η οδηγός όσο και ο σύζυγός της που βρίσκονταν μέσα στο όχημα εκτός από το σοκ δεν υπέστησαν κάτι άλλο.

Οι ίδιοι δε, δήλωσαν στη «Ροδιακή» ότι το ζώο ήταν και γρήγορο αλλά και μεγάλο για αυτό και πατώντας επάνω στο αυτοκίνητο βρέθηκε στην απέναντι πλευρά του οδοστρώματος και χάθηκε στο δάσος.

Συσκέψεις ναι, λύσεις όχι

Οι περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων εξαιτίας των ελαφιών στους δρόμους της Ρόδου, έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τους αρμόδιους φορείς, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έγιναν συνεδριάσεις για την επίλυση του ζητήματος, χωρίς όμως μέχρι σήμερα κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Το πρόβλημα είναι διαρκές, ιδίως για τους κατοίκους της Νότιας Ρόδου, αλλά δυστυχώς, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, η πολιτεία μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει κάποιο μέτρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας στους οδηγούς, ιδιαίτερα της εν λόγω περιοχής, που γνωρίζουν ότι το πρόβλημα είναι αυξημένο. Μάλιστα οι κάτοικοι τονίζουν ότι αρκετά ελάφια, τα οποία στην ουσία δεν φταίνε σε κάτι, φτάνουν μέχρι τις αυλές των σπιτιών αναζητώντας τροφή και νερό και εύκολα μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα καθώς τα συγκεκριμένα ζώα κινούνται πολύ γρήγορα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, επίσημα από τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου έχουν καταγραφεί 10 τροχαία ατυχήματα με ελάφια, στα εννέα από τα οποία δυστυχώς τα άτυχα ζώα βρήκαν τραγικό θάνατο και στο δέκατο τραυματίστηκε και τελικά υπέκυψε και αυτό στα τραύματά του.

Ωστόσο σύμφωνα με τους κατοίκους, τα στοιχεία αυτά δεν είναι αληθή καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αποφεύγεται η δήλωση του ατυχήματος στην αρμόδια δασική υπηρεσία. Έτσι η εικόνα που έχει η Διεύθυνση Δασών δεν είναι αυτή που στην πραγματικότητα ισχύει.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ανάγκη λήψης άμεσα μέτρων που θα προστατεύουν το μοναδικό σε ομορφιά ελάφι Dama – Dama, είδος που υπάρχει μόνο στο νησί μας αλλά και τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. Και αυτό μπορεί να γίνει ξεκινώντας με την τοποθέτηση πινακίδων με τις οποίες θα ειδοποιούνται οι οδηγοί για τη διέλευση των υπέροχων αυτών ελαφιών.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι μόνες πινακίδες που υπάρχουν είναι αυτές για την ύπαρξη αγελάδων! Φυσικά στην περιοχή τα τελευταία είκοσι χρόνια δεν υπάρχουν αγελάδες τόσες ώστε να βγαίνουν στους δρόμους, αλλά ουδείς ενδιαφέρθηκε για να αντικατασταθούν αυτές από πινακίδες σήμανσης προσοχής για τα ελάφια!

Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι επισημαίνουν πως εφόσον υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία, τότε δεν θα υπάρχουν και φαινόμενα τραυματισμού των ελαφιών σε δίχτυα (τα περισσότερα ακατάλληλα) ή άλλου είδους περιφράξεις που αναγκάζονται να τοποθετούν στα χωράφια τους για να περισώσουν τις περιουσίες τους. 

Το πλατώνι ανήκει στο Ντάμα (Dama), που ανήκει στην οικογένεια Ελαφίδες (Cervidae), του οποίου του γένους αποτελεί μονοτυπικό είδος. Στην Ελλάδα σε άγρια μορφή ζει μόνο στην Ρόδο, ενώ έχει εισαχθεί και στην Λήμνο. Είναι πολύ όμορφο ζώο. Η ομορφιά του οφείλεται κυρίως στην τέλεια αναλογία του σώματός του αλλά και στον πανέμορφο χρωματισμό του. Επιπλέον τα αρσενικά στολίζονται με τέλεια σε συμμετρία και ομορφιά κέρατα.

Από άποψη κατάταξης, χαρακτηριστικών και συνηθειών το πλατώνι είναι μηρυκαστικό, θηλαστικό της οικογένεια των ελαφιδών. Είναι μετρίου μεγέθους ελάφι. Το μήκος του είναι 1,5 μέτρου περίπου και το ύψος του, μέχρι το πάνω μέρος της πλάτης, φτάνει τα 90 περίπου εκατοστά. Ζυγίζει γύρω στα 100 κιλά αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι μερικά ώριμα αρσενικά φτάνουν και τα 150 κιλά.

Πηγή: Η Ροδιακή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Copyright © 2019 LawAndOrder.gr

iblogo